SJAJNA VEST: Počinje proizvodnja "Sputnjika V" u Srbiji, evo i kada

Tanjug

11. 03. 2021. u 16:44

PROIZVODNjA "Sputnjika V" u Srbiji, na Torlaku, počinje do 20. maja, potvrdio je ministar Popović.

СЈАЈНА ВЕСТ: Почиње производња Спутњика V у Србији, ево и када

Foto AP

. Srbija će time postati prva zemlja na teritoriji Evrope gde će biti proizvedena vakcina "Sputnjik v”, potvrđeno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Popović i Manturov su potvrdili Mapu puta koju su predložili stručnjaci ruskog Ministarstva industrije i trgovine, Ruskog fonda direktnih investicija, Instituta Gamaleja i farmaceutske kompanije "Generijum", saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

- Ova Mapa puta izrađena je na osnovu ruskog iskustva u uspostavljanju proizvodnje vakcine 'Sputnjik v' u nekoliko fabrika na teritoriji Ruske Federacije. Planirano je da u prvom ciklusu proizvodnje na Institutu Torlak proizvedemo četiri miliona vakcina - rekao je Popović.

Istakao je da je na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i zamenika predsednika ruske Vlade Jurija Borisova, koji je održan 15. februara u Beogradu, izdat nalog da se u roku od mesec dana pripremi Mapa puta za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

- Uradili smo to i pre zadatog roka. Do kraja marta potpisaćemo Sporazum o transferu tehnologija sa ruskim partnerima. Do 16. aprila u našu zemlju trebalo bi da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu Torlak. Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, biće poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut Gamaleja - objašnjava Popović.

Prema njegovim rečima, ispitivanje pristiglih uzoraka u Institutu Gamaleja traje 21 dan.

- Posle potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji. Početak proizvodnje vakcine na Institutu Torlak planiran je do 20. maja - rekao je Popović.

Navodi da "prva faza" proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumeva transport supstance, punjenje bočica u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.

- Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom 'punom ciklusu', koja podrazumeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka, ali verujemo da proizvodnja u punom ciklusu može da bude započeta do kraja ove godine - rekao je Popović.

Popović je izrazio zahvalnost ruskim partnerima na pomoći u lokalizaciji proizvodnje vakcine "Sputnjik v" u Srbiji.

- Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Uz pomoć naše ruske braće obnavljamo srpski suverenitet u proizvodnji vakcina, u čemu je naša zemlja nekada bila jedan od lidera u Evropi - rekao je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili