DANAS UŽIVAJTE, ZA VIKEND POTPUNI PREOKRET: Evo kakvo nas vreme očekuje narednih dana

Novosti online

11. 03. 2021. u 10:15

U narednom periodu očekuje nas veoma promenljivo vreme.

ДАНАС УЖИВАЈТЕ, ЗА ВИКЕНД ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ: Ево какво нас време очекује наредних дана

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Za vikend će biti osetno toplije, a početkom sledeće sedmice novo zahlađenje.

U Srbiji je jutros osvanulo vedro i veoma hladno jutro, uz slab do umeren, ponegde i jak mraz, a ponegde je bilo i magle, naročito u dolinama i kotlinama. Na jugu, jugoistoku i istoku bilo je oblačno, još ponegde sa slabim snegom, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Zbog potpuno vedrog vremena i jakog izračivanja, najhladnije je bilo na severu i severoistoku Srbije, pa je Vojvodina jutros, uz Kopaonik i Peštersku visoravan bila najhladnija u Srbiji. Minimalna jutarnja temperatura u ovim predelima Srbije kretala se od -11 do -6°C, samo je u Novom Sadu bilo -4°C. U centralnim i zapadnim predelima temperature su bile od -5 do -1°C, a zbog oblačnosti i znatno manjeg izračivanja najtoplije je bilo na jugu, jugoistoku i istoku Srbije uz temperature od 0 do 1°C.

Veoma niske noćne i jutarnje temperature mogu da uslove katastrofalne posledice po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito po procvetalo veće. Kako se već duži period beleže veima hladna jutra uz mrazeve, neretko i jake, većih oštećenja već sada ima na mnogim parcelama u Srbiji. Dakle, neophodna je adevkavdtna zaštita od mraza, a kako bi se posledice sprečile ili umanjile.

Pred nama je sunčan i malo topliji dan, ali biće prohladno. Maksimalna temperatura do 12°C, u Beogradu do 10°C.

Na severu i zapadu Srbije u petak pretežno oblačno sa kišom, uz toplije jutro, ali tokom dana prohladno. U ostalim predelima Srbije ujutro se očekuje mraz, ponegde i jak, u dolinama i kotlinama i magla, a tokom dana umereno oblačno i toplije. Duvaće slab do umeren vetar južnih pravaca. Minimalna temperatura na severu i zapadu Srbije od 2 do 5°C, a u ostalim predelima od -6 do 0°C, lokalno na jugoistoku i do -9°C. Maksimalna dnevna temperatura biće od 8 do 14°C, navodi Đurić.

U Beogradu u petak umereno do pretežno oblačno, posle podne i uveče sa kišom. Duvaće slab do umeren vetar južnih pravaca. Minimalna temperatura 2°C, maksimalna dnevna 10°C.

U Srbiji u subotu ujutro i pre podne oblačno sa kišom, na planinama sa snegom. Sredinom dana sa severa razvedravanje, pa se posle podne očekuje sunčano i toplije.

Maksimalna temperatura od 11 do 15°C, u Beogradu do 14°C. U nedelju na krajnjem severu Srbije oblačno i hladnije sa kišom. U ostalim predelima Srbije biće toplo i pretežno sunčano, uz povećanje oblačnosti do kraja dana, a tokom večeri i noći biće kiše, ponegde i pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 10°C na krajnjem severu Vojvodine do 19°C u zapadnim, centralnim i jugoistočnim predelima Srbije, u Beogradu do 17°C, kaže Đurić.

U ponedeljak oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom. Duvaće jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 6 do 10°C, u Beogradu do 8°C. U utorak i sredu promenljivo oblačno i prohladno, ponegde sa slabim padavinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas