GDE SU ŽENE RUKOVODIOCI U EVROPI: Najmanje direktorki je u Crnoj Gori, najviše u Letoniji, a sve više iznenađuje i Srbija

Novosti online

09. 03. 2021. u 22:58

IAKO žene predstavljaju gotovo polovinu svih zaposlenih u Evropskoj uniji, znatno su manje zastupljene na menadžerskim pozicijama.

ГДЕ СУ ЖЕНЕ РУКОВОДИОЦИ У ЕВРОПИ: Најмање директорки је у Црној Гори, највише у Летонији, а све више изненађује и Србија

Foto: Free Images Pixabay

To pokazuje evropska statistika, dok se i domaća može nadovezati. Tako je u Srbiji svaki treći preduzetnik žena, a dame su direktori i zakonski zastupnici u svega 22,6 procenata privrednih društava.

U Srbiji je 279.000 preduzetnika, a trećina su žene, dok su žene u 16,3 odsto slučajeva vlasnice jednočlanih privrednih društava kojih u Srbiji ima 121.000, pokazuju podaci Agencije za privredne registre. Kod višečlanih privrednih društava, žene su u Srbiji četvrtina od ukupnog broja vlasnika.

Širom Evrope situacija po ovom pitanju nije znatno drugačija. U prošloj godini više od 9,5 miliona ljudi zauzimalo je rukovodeću poziciju u EU i to 6,2 miliona muškaraca i 3,3 miliona žena.

Dame su među menadžerima zastupljene svega u 34 odsto preduzeća. Najveći udeo dama menadžerki bilo je u Letoniji (45 odsto) i Poljskoj (44 odsto), a najmanji u Crnoj Gori - četiri odsto, kažu podaci Evrostata.

Foto: Free Images Pixabay

Posmatrajući stanje u članicama Evropske unije, veći procenat dama na menadžerskim pozicijma je u Bugarskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Švedskoj (sve po 42 odsto). Holandija (26 odsto), Kipar (27 odsto) i Hrvatska (24 odsto) su na drugom kraju skale i tu je najmanje dama na upravljačkim pozicijama.

Uprkos takvoj statistici, istraživanja pokazuju da kompanije koje imaju više žena na menadžerskim pozicijama zarađuju bolje, a veliki broj dama direktora znači i jači rast prihoda, kao i veće profitne marže. Analitičari "Credit Suissea" su u istraživanju 3.000 kompanija iz 56 zemalja sveta, zaključili da su u poslednjih pet godina kompanije u porodičnom vlasništvu s barem jednom ženom kao direktorom, svake godine zabeležile bolje poslovne rezultate od onih kojima upravljaju isključivo muškarci.

Foto: Free Images Pixabay

Ogradili su se da žene nisu nužno uzrok uspeha kompanija, ali su došli i do saznanja da su kompanije sa ženama na upravljačkim pozicijama sklonije bavljenju pitanjima održivosti, uticajem na okolinu, radnim uslovima i radnicima.

Kada se pogledaju pozicije u kompanijama, konsultant Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da se tradicionalno žene zapošljavaju u pravnim službama i u odeljenjima za ljudske resurse.

- Ima dosta žena koje su veoma sposobne i snalažljive, ali su kod nas uslovi za ulazak u biznis podosta teški. Potrebno je dosta socijalnih kontakata kao i snalaženja u različitim situacijama kojima su ipak vičniji muškarci od žena - kaže Rajić.

Žene su po prirodi osetljivije, kaže, a na upravljačkim pozicijama je i velika doza stresa. Takođe prosečno radno vreme menadžera je 10 do 12 sati, što je za ženu dodatni napor ukoliko je recimo majka.

Foto: Free Images Pixabay

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas