BOLJI USLOVI ZA TALENTOVANE UČENIKE: Novi kabinet za informatiku u Matematičkoj gimnaziji, uz podršku NIS-a (FOTO)

Promo

09. 03. 2021. u 17:23

MATEMATIČKA gimnazija u Beogradu dobila je novi kabinet za informatiku, opremljen sa deset najsavremenijih računara.

БОЉИ УСЛОВИ ЗА ТАЛЕНТОВАНЕ УЧЕНИКЕ: Нови кабинет за информатику у Математичкој гимназији, уз подршку НИС-а (ФОТО)

Foto: Promo

Opremanje, kao i adaptaciju kabineta, podržala je kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja“.

Kabinet su svečano otvorili Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Mladen Šarčević, specijalni savetnik za obrazovanje predsednika i premijerke Republike Srbije, Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a i Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije.

- Ova škola iznedrila je velike stručnjake, profesore na domaćim i stranim univerzitetima, više od 500 doktora nauka, kao i drugih stručnjaka koji su danas uspešni ljudi zaposleni u velikim kompanijama. Njeni učenici osvojili su više od 600 medalja. Zato ova škola i jeste jedan od pet koje su proglašene školama od nacionalnog značaja. Način na koji se radi i uči u ovoj školi je specifičan i zahteva posvećenog profesora i mentorstvo, zahteva dobre uslove za rad i učenje i zahteva pažnju države i čitavog društva. Zbog svega toga sam zahvalan kompaniji NIS što je i ovu školu uključila u svoj projekat „Energija znanja“ - izjavio je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Vadim Smirnov je istakao da je NIS pokrenuo program „Energija znanja“ radi pripreme kadrova za naftnu industriju, a to je rezultiralo stipendiranjem najboljih studenata u Ruskoj Federaciji, a što je najvažnije, i njihovim povratkom u Srbiju.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo sada u čuvenoj Matematičkoj gimnaziji. Ovo je mali doprinos, ali do sada smo opremili više od 60 učionica. Ove godine, zajedno sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom unutrašnjih poslova, uložićemo i u bezbednost u školama, što je sada jako bitno - rekao je Smirnov i dodao da je NIS u domaći prosvetni sistem uložio preko 5 miliona evra.

Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije, naglasila je da bez ovakve savremene računarske opreme učenici ne bi mogli da pohađaju nastavu na adekvatan način, niti da učestvuju u svim velikim takmičenjima, koja su prošle godine bila onlajn.

OSVOJENE MEDALjE

Uz podršku NIS-a, učenici Matematičke gimnazije postižu značajne rezultate na državnim i međunarodnim Olimpijadama znanja iz matematike, fizike i hemije. Samo na međunarodnim olimpijadama, učenici ove škole osvojili su 634 medalje (87 zlatnih, 233 srebrnih i 314 bronzane), što je redak, ako ne i jedinstven uspeh jedne škole u svetu.

U toku svečanog događaja prisutnima je predstavljen i priručnik za učenje ruskog jezika „Ni puha ni pera!“, namenjen brzom savladavanju početnog nivoa ovog jezika, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji, uz podršku kompanije NIS. Tom prilikom učenicima je poklonjeno nekoliko primeraka udžbenika.

- Matematička gimnazija već 54 godine školuje izvanrednu decu koju ova država ima. Svake godine rezultati su sve bolji, ali izuzetnost mora da se čuva i neguje. Deca u ovom događaju danas vide važnu poruku – država i odgovorne kompanije žele da im omoguće najbolje uslove za rad, na kojima bi nam pozavidele i mnogo bogatije zemlje- rekla je Mirjana Katić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar