KOLIKO SMO DALEKO OD LETOVANJA U GRČKOJ? Zabrana ulaska je ponovo produžena, a usaglašavanje protokola je još uvek u toku

Novosti online

08. 03. 2021. u 17:21

GRČKA, u kojoj i sada važe striktna ograničavajuća pravila za život, ponovo je danas produžila zabranu dolaska vazdušnim, kopnenim i morskim putem putnicima iz okolnih zemalja, a to pravilo važi i za putnike iz Srbije.

КОЛИКО СМО ДАЛЕКО ОД ЛЕТОВАЊА У ГРЧКОЈ? Забрана уласка је поново продужена, а усаглашавање протокола је још увек у току

Foto M. Anđela

Prethodno je Grčka pooštrila mere na graničnim prelazima Evzoni i Kakaviji na severu zemlje, prema Severnoj Makedoniji. Turistima, praktično u Grčku, nije dozvoljeno da uđu, i to mogu jedino preko prelaza sa Bugarskom Promačonas uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

I to su negde informacije koje baš i ne daju toliko razloga za optimizam kada govorimo o letovanju u Grčkoj. Optimizam je još manji za one koji bi u Grčku u predsezoni, a imajući u vidu kako se dole trenutno živi i koliko su stroge mere i za tamošnje žitelje.

Život u Grčkoj prosto ne funkcioniše i to samo dva meseca od maja, kada se u Grčku na more nekada uveliko išlo. Od novembra prošle godine rade samo prehrambene prodavnice (mesare, pekare, piljare), supermarketi, minimarketi, apoteke, benzinske pumpe, brza hrana “za poneti” i dostava. Sve drugo je zatvoreno.

U Grčkoj se trenutno može izaći napolje samo uz slanje SMS-a, sa "čuvenih 6 kodova" – za lekara, supermarket, banku, pomoć nekome kome je hitno neophodna, rekreaciju i šetnju ljubimca. To su jedini opravdani razlozi za koje se dobija dozvola, i to sa vremenskim ograničenjem od dva sata. U suprotnom ide kazna od 300 evra.

- Prošle nedelje je uvedeno i dodatno ograničenje – ne možeš da odeš ni u supermarket ni u šetnju dalje od dva kilometra od kućne adrese, a uveden je i policijski čas od 19h do 5 ujutru. Izuzeci su Solun i Atina, pošto su ogromni gradovi, i ovde radnim danim policijski čas počinje od 21h - ispričala nam je Ivana Stanojević, koja dugi niz godina živi i radi u Solunu, a koja je i administrator Fejsbuk stranice “Live from Greece”.

Kada će granice biti otvorene i dalje je samo pitanje. U pregovorima između Srbije i Grčke pominjalo se nekoliko predloga, od toga da bi važan za ulazak mogao da bude sertifikat o vakcinaciji, do toga da bi oni koji nisu primili vakcinu takođe moći da uđu u Grčku, ali bi u tom slučaju morali da urade brzi antigenski test na granici. Test bi koštao 10 evra.

Ipak, i sve je dalje na nivou razmenjivanja informacija, bez precizno definisanih uslova pod kojima će srpski građani ove letnje sezone moći da putuju.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), kaže da su razgovori sa Grcima u toku, da se razmenjuju mejlovi i da se trenutno radi na usaglašavanju protokola i objedinjavanju uslova za ulazak građana obe zemlje.

- Usaglašava se i sertifikat o vakcinaciji, a traži se i alternativa, odnosno uslovi putovanja za one koji nisu vakcinisani. Trebalo bi da bude dozvoljena još neka vrsta testova na licu mesta, osim PCR, jer su antigenski testovi, na primer, jeftiniji, a Grcima su se pokazali kao efikasni - kaže Seničić.

Grčki ministar turizma Haris Teoharis na sastanku ministara EU istakao je značaj sertifikata o vakcinaciji kao "ključne tačke" za što brže pokretanje turizma.

On je naveo da bi ovakav dokument bio "najbrži put za povratak slobode kretanja turista, kako iz zemalja EU, tako i iz drugih država". Takođe je napomenuo da vakcinacija ni u kom slučaju neće biti obavezan uslov za putovanje i podsetio da sertifikat neće ni na koji način ugrožavati lične podatke putnika.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije