ZBOG KORONE MNOGE ŽENE EKONOMSKI UGROŽENE: Autonomni ženski centar sumirao položaj žena tokom pandemije

Vojislava Crnjanski Spasojević

08. 03. 2021. u 15:44

POVODOM 8. marta, Međunarodnog dana žena, Autonomni ženski centar i Žene u crnom podsetile su da su žene širom sveta protekle godine bile suočene sa novim problemima usled pandemije izazvane virusom korona.

ЗБОГ КОРОНЕ МНОГЕ ЖЕНЕ ЕКОНОМСКИ УГРОЖЕНЕ: Аутономни женски центар сумирао положај жена током пандемије

Foto: Depositphotos

Najviše su na udaru bila radna i reproduktivna prava, a povećalo se i nasilje prema ženama u okviru porodice. Kako navode, pandemija je naročito pogodila žene, jer su one najviše zaposlene na poslovima brige (uslužne, proizvodne i obrazovne delatnosti).

Veliki broj onih koje su radile u sivoj ekonomiji izgubio je posao, a one koje nisu, izložene su riziku od gubitka. Radnice u nekim fabrikama nemaju zaštitna sredstva, svakodnevno trpe ucene i otpuštanja. Mnoge aktivistkinje su ostale bez redovnih prihoda.

Mnoge žene su od proglašenja vanrednog stanja bile suočene sa povećanim ekonomskim neizvesnostima. Kada je reč o nasilju, ono se tokom pandemije povećalo, ali su početkom ove godine mnoge žene progovorile o seksualnom nasilju koje su doživele ili doživljavaju, što mora dobiti podršku društva i države, poručuju iz AŽC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)