PRESTALE DA VAŽE VIKEND MERE: Danas na snagu stupa još jedna odluka, a već sutra Krizni štab traži nove restrikcije

J. Ž. S.

08. 03. 2021. u 07:47

DA li je vikend zatvorenih kafića, restorana i tržnih centara dao rezultate u borbi protiv virusa korona, znaćemo već sutra, kada članovi Kriznog štaba ponovo procene situaciju i donesu nove mere.

ПРЕСТАЛЕ ДА ВАЖЕ ВИКЕНД МЕРЕ: Данас на снагу ступа још једна одлука, а већ сутра Кризни штаб тражи нове рестрикције

Foto: Tanjug/Rade Prelić

I dok, sa jedne strane, nemedicinski deo ovog tela tvrdi da je kriva zaražavanja već zaravnjena, dotle su lekari izričiti i upozoravaju da smo možda propustili pravi trenutak i traže još oštrije mere, najmanje u trajanju od 14 dana.

Prema merama koje je Vlada usvojila u petak, pravo da otvore vrata za mušterije od subote u podne do jutros u šest imale su samo apoteke, benzinske pumpe i prodavnice prehrambene robe.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, istakao je da nije bilo većih kršenja mera u ugostiteljskim objektima, ali je bilo okupljanja građana u stanovima. Tokom vikenda u Beogradu je bilo 818 kontrola, ispražnjeno je 10 objekata i naplaćeno 120 kazni zbog nepoštovanja mera protiv virusa korona.

- Ugostitelji su ispoštovali nove mere Kriznog štaba, ali ostaje da apelujemo na stanovništvo da se ne organizuju privatna okupljanja jer ona ugrožavaju njihovo zdravlje, zdravlje njihovih bližnjih i ostalih građana - istakao je gradonačelnik Beograda.

Pacijenti sve mlađi

Pulmolog Đorđe Taušan iz Vojnomedicinskog centra (VMC) "Karaburma" rekao je da je broj hospitalizovanih u toj ustanovi sve veći, da 80 odsto pacijenata ima tešku kliničku sliku i da mere Kriznog štaba samo za vikend nemaju efekta. Dodao je da se menja starosna struktura pacijenata, koji su sve mlađi, i precizirao je da najmlađi na lečenju u toj ustanovi ima 27, a najstariji 84 godine.

- Individualna odgovornost ključna je u borbi protiv pandemije, ali su i mere Kriznog štaba bitne u toj borbi.

Tako je policija pretprošle noći prekinula korona-žurku, pošto je u kontroli kuće, po prijavi građana zbog buke, u naselju Alibegovac zatekla 60 osoba na zabavi. Protiv 20-godišnjeg Novosađanina, koji je organizator zabave, podneta je prekršajna prijava.

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena 3.042 nova slučaja korone na osnovu 10.343 testirana uzorka, a preminulo je 20 osoba. Niži broj zaraženih ne bi trebalo da zavara, jer se već mesecima tokom vikenda manje ljudi testira, pa je samim tim i manji broj novih pacijenata.

Preminuo lekar Boban Rajković

Specijalizant interne medicine iz Kliničkog centra u Nišu Boban Rajković (32) preminuo je od posledica korone, saopštio je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije na "Fejsbuku". Rajković, poreklom iz Predejana, lečio se od bolesti jetre, a usled komplikacija, iz Kliničkog centra u Nišu prebačen je u Batajnicu, gde je preminuo.

U bolnicama je 4.199 pacijenata, od kojih je 171 na respiratoru i u poslednjih nedelju dana primetan je stalni porast broja osoba na aparatima.

U poslednja 24 sata u Beogradu je registrovano 1.136 novoobolelih, što je više od trećine. U Nišu je broj novozaraženih pao ispod 200, na 177. Više od 100 novih infekcija imaju i Kragujevac, 109 i Kraljevo, 105. Slede Vranje sa 83, Novi Sad sa 68, Kruševac sa 60 i Pančevo sa 50 novoobolelih.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da će medicinski deo ovog štaba i na sednici, zakazanoj za sutra, tražiti oštrije mere.

- Neophodno je tokom naredne sedmice i sledećeg vikenda svesti kontakte na minimum - kaže Tiodorović.

Po njegovom mišljenju, kad u Srbiji bude vakcinisano tri do tri i po miliona ljudi, uz one koji su već stekli imunitet, to će biti između 60 i 80 odsto stanovništva, i to će značiti da je epidemija pod kontrolom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije