IZLEČIO JE TRAMPA OD KORONE: Dva nova i skupa leka stižu u Srbiju, jedan je digao predsednika SAD na noge

Novosti online

07. 03. 2021. u 00:26

ИЗЛЕЧИО ЈЕ ТРАМПА ОД КОРОНЕ: Два нова и скупа лека стижу у Србију, један је дигао председника САД на ноге

AP Photo

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić najavio je nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost da će Srbija nabaviti dva skupa leka kako bi se zaštitili životi najugroženijih osoba koje su zaražene korona virusom.

Reč je o lekovima "bamlanivimab" i "regeneron", koji su, kako je rekao, veoma skupi. "Bamlanivimab" je inovativni lik, baziran na antitelima kovida-19, a pažnju javnosti skrenuo je nakon što je pomogao u ekspresnom ozdravljenju bivšeg predsednika SAD Donaldu Trampu.

Kako smo pisali ranije, ovaj lek neobičnog imena daje se putem intravenske infuzije i za lečenje je potrebna samo jedna doza, rekao je ranije za "B92.net" profesor dr Radan Stojanović, klinički farmakolog i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

- Radi se o već gotovim antitelima koja su napravljena u laboratoriji, tako da organizam njegovim davanjem branimo pasivno od virusa, za razliku od vakcine, kojom se organizam aktivno brani. Lek bamlanivimab pripada grupi monklonskih antitela i sadrži veću količinu antitela nego krvna plazma čoveka koji je preležao kovid sa težom kliničkom slikom - objašnjava profesor Stojanović.

DAJE SE U ČETIRI SLUČAJA

Lek se, kako kaže prof. Stojanović, može davati u četiri situacije: preventivno kod kovid-pozitivnih, da spreči pojavu simptoma, potom tamo gde postoji rizik za razvoj teže kliničke slike, u terapiji kod teže kliničke slike, ali one koja ne zahteva kiseoničnu terapiju i kod imunkompromitovanih osoba koje ne mogu da prime vakcinu jer njihov organizam ne može da stvara antitela.

Jedna od prednosti monoklonskih antitela je, dodaje profesor, što se, zavisno od namene, antitela mogu dozirati.

Arhiva

Doktor Stojanović naveo je da novi lek ipak nije svemogući i da ne štiti zauvek.

- Efekti leka traju samo nekoliko meseci, dakle nema trajne zaštite. Mora se davati u ranim fazama infekcije. Daje se intravenski, što je nekomforan način primene. Pošto su u pitanju antitela koja deluju protiv spajk proteina kao i vakcina, onda je bolje izbegavati terapiju u periodu vakcinacije - upozorava dr Stojanović.

Lek koji će biti dostupan našim građanima je odobren u Americi, dok Evropska agencija (EMA) još razmatra dozvolu za njegov uvoz. Za sada, prva država EU koja je odobrila primenu "bamlanivimaba" je Mađarska, u koju je već stigla prva isporuka ovog leka, a naručila ga je i Nemačka.

 NEŽELJENA DEJSTVA?

Što se tiče leka koje proizvodi "Eli Lili" navodi se da na 850 ispitanika neželjene reakcije nastupaju u dva slučaja, ali se dodaje da su mogući i do sada nepoznati neželjeni efekti. Američka agencija za lekove ukazuje da postoji potencijal za reakcije zbog preosetljivosti kao što je anafilaktični šok. Osim toga, može doći do reakcija na infuziju kao što su povišena temperatura, groznica, mučnina, glavobolja, grčevi mišića koji podržavaju disanje, preniski pritisak, upala ždrela, osip na koži i vrtoglavica.

LEK DELUJE KAO "PASIVNO VAKCINISANJE"

Lek deluju kao "pasivno vakcinisanje. Lečenje rizičnih pacijenata u ranoj fazi pomaže da se izbegne teži tok bolesti", objasnio je nemački ministar zdravstva Jens Špan, a prenosi "Dojče vele".

DA LI AMERIKANCI MASOVNO UPOTREBLJAVAJU LEK?

Iako se za lek najviše pročulo dok je još bio u eksperimentalnoj fazi kada je tadašnji predsednik SAD ozdravio u veoma kratkom roku i trijumfalno skinuo masku ispred Bele kuće, to i dalje ne znači da se ovaj medikament masovno koristi u ovoj prekoatalntskoj državi.

Razlog tome jeste cena leka kao i to da ga još uvek nema dovoljno.

- Generalno se može reći za terapije antitelima da su veoma skupe i da se veoma teško proizvode - kaže nemačka naučnica Sandra Ćesek.

Foto: Depositphotos

KADA SE KORISTI REGENERON

Uprava za hranu i lekove (FDA )odobrila je upotrebu leka Regeneron Pharmaceuticals Inc za lečenje pacijenata sa blagim i umerenim simptomima kako bi se sprečio razvoj bolesti i hospitalizacija.

Lek se daje kao jednokratni tretman intravenski. FDA je dozvolila njegovu upotrebu kod odraslih i dece starijih od 12 godina koji imaju najmanje 40 kilograma i za rizične pacijente.

PROCENA RIZIKA

Najnovija istraživanja pokazuju da ovaj lek može da smanji opterećenje virusom u ždrelu i da pozitivno utiču na tok bolesti. Američka farmaceutska firma "Eli Lili" je saopštila da njen lek "bamlanivimab" u američkim staračkim domovima smanjuje rizik od zaraze za 80 odsto. Ispitivanje na koje se firma poziva sprovedeno je na oko 1.000 osoba. Ostaje još da nezavisni naučnici potvrde ove nalaze.

- REGN-COV2 je kombinacija dva monoklonska antitela (REGN10933 i REGN10987) i dizajniran je posebno za blokiranje infektivnosti SARS-CoV-2, virusa koji prouzrokuje kovid-1 - navodi se u saopštenju izjavi kompanije.

Rani podaci iz ispitivanja lečenja antitelima pokazali su da je delovalo prilično sigurno sa malo neželjenih efekata.

- Kada pogledate potencijalnu korist naspram rizika, nedostaci su ovde vrlo niski jer nismo uočili bilo kakve probleme kada je u pitanju bezbednost. Ova klasa lekova je izuzetno sigurna klasa - rekao je izvršni direktor Regenerona, dr Leonard Šlajfer za CNN nakon što je Tramp primio dozu od osam grama tretmana koji uključuje dve projektovane verzije proteina imunog sistema.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)