UOČI ZADUŠNICA OSKRNAVLJENE DVE SVETINJE: Kancelarija za KiM opominje - ovo je poruka Srbima da ne mogu ni svoje mrtve da žale u miru

D.Z.

06. 03. 2021. u 16:08

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju opominje da je još jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji oskrnavljena i obijena na Zadušnice.

УОЧИ ЗАДУШНИЦА ОСКРНАВЉЕНЕ ДВЕ СВЕТИЊЕ: Канцеларија за КиМ опомиње - ово је порука Србима да не могу ни своје мртве да жале у миру

Foto: Z. Jovanović

Naime, iz Kancelarije za KiM ističu da su nepoznati počinioci u noći između petka i subote opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja predstavlja veliku vrednost ove svetinje.

- Pljačka je primećena u subotu ujutru tokom otvaranja crkve da primi vernike koji danas obeležavaju Zadušnice. Vrata na crkvi bila su obijena, a fioke otvorene. Činjenica da je crkva poharana i oskrnavljena baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Kosova i Metohije.

Istovremeno se na ovaj način Srbima šalje poruka da u miru ne mogu ni svoje mrtve da ožale - opominje Kancelarija za Kosovo i Meothiju iz koje ističu da je ovo već drugi prijavljeni slučaj na Zadušnice u kome su se na meti vandala našle srpske svetinje na KiM. Prethodno je danas poharana i Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu.

- Ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora se stati na put, a najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra - ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz koje navode da međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda