ADVOKATI BIJARU SKUPŠTINU I UO: Raspisani izbori u AKS

Tanjug

06. 03. 2021. u 13:29

UPRAVNI odbor Advokatske komore Srbije (AKS) raspisao je izbor za članove Upravnog odbora i organe komore, kao i predstavnike osam lokalnih komora u skupštini AKS za period 2021. do 2025. godine.

АДВОКАТИ БИЈАРУ СКУПШТИНУ И УО: Расписани избори у АКС

Foto: Arhiva

Na predstojećim izborima advokati Srbije biraće 220 predstavnika u Skupštini AKS i 21 član Upravnog odbora te komore, navodi se u odluci AKS o raspisivanju izbora u koju je Tanjug imao uvid.

U Srbiji trenutno ima 10.939 advokata, od kojih je polovina u Beogradu.

Pre ovih izbora potrebno da se u lokalnim komorama obave izbori predstavnika za Skupštinu i članove UO AKS.

Te izbore obavljaju skupštine advokatskih komora u sastavu AKS Srbije na neposrednim izborima, isključivo tajnim glasanjem.

Najveći broj delegata u Skupštini pripašće Advokatskoj komori Beograd - 102, koja ima i najviše članova 5.085 advokata.

Za njom sledi AK Vojvodina sa 2.381 članova i 48 predstavnika u skupštini, AK Niš sa 1.223 članova i 24 predstavnika, AK Čačka sa 829 članova i 17 predstavnika, AK Kragujevca sa 562 članova i 11 predstavnika, AK Šapca i 395 članova i 8 predstavnika, AK Požarevca sa 281 članom i 6 predstavnika i AK Zaječara sa 183 člana i 4 predstavnika u Skupštini AKS.

Mandat predstavnika u Skupštini i članova UO AKS traje četiri godine.

AKS napominje da se izbor predstavnika u Skupštini i člana UO AKS iz Advokatske komore Kosova i Metohije neće vršiti s obzirom da ta komora nije konstituisana i ne vrši poslove iz svoje nadležnosti.

Takođe, dodaje, u podatak o ukupnom broju advokata u Srbiji nije uključen broj advokata koji je evidentiran u podlistku Advokatske komore Niš - raseljeni advokati sa teritorije KIM.

Kada je u pitanju izbor za nosioce funkcija i članova organa AKS na predstojećim izborima biraju se potpredsednika AKS, 8 članova Nadzornog odbora i to po jedan član iz svake advokatske komore u sastavu AKS, zatim disciplinski tužilac i njegovih 16 zamenika i to po dva zamenika iz svake advokatske komore u sastavu AKS.

Takođe se bira predsednik Disciplinskog suda AKS, njegov zamenik, 16 sudija i jedan izborni član Saveta AKS.

Prema odredbama Statuta AKS, novi predsednik komore se ne bira, već na njegovu funkciju direktno dolazi dosadašnji potpredsednik te komore.

Prema tome, na toj funkciji predsednika AKS trebalo bi da zameni potpredsednik komore Jasmina Milutinović, predsednik Advokatske komore Čačak.

Izbor nosilaca funkcija i članova organa AKS vrši se na izbornoj skupštini te komore na neposrednim izborima i isključivo tajnim glasanjem.

Mandat članova organa i nosilaca funkcija Advokatske komore Srbije traje četiri godine.

AKS predvidela je i rokove za sve pomeute izborne radnje koji su objavljeni na njenom sajtu, a po njihovom okončanju biće zakazana izborna skupština AKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...