GODINU DANA BORBE SA KORONOM: Prošli smo kroz vanredno stanje i policijski čas, a najduži je trajao puna 84 sata

Tanjug

06. 03. 2021. u 08:03

PRE tačno godinu dana, 6. marta 2020, registrovan je prvi slučaj korona virusa u Srbiji.

ГОДИНУ ДАНА БОРБЕ СА КОРОНОМ: Прошли смо кроз ванредно стање и полицијски час, а најдужи је трајао пуна 84 сата

D. Milovanović V. Danilov

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je od početka pandemije registrovano ukupno 478.878 slučajeva kovid 19, testirane su 3.018.254 osobe, a od posledica infekcije preminulo je 4.525 pacijenata.

Prvi slučaj kovida 19 u zemlji, potvrđen je kod muškarca iz Bačke Topole, koji se uspešno oporavio od zaraze novim virusom.

Od tada, Srbija je prošla kroz vanredno stanje i policijski čas proletos, izgrađene su dve kovid bolnice za samo četiri meseca, posebno je bilo teško u novembru i decembru kada je broj zaraženih bio i između 7.000 i 8.000, a broj zaraženih poslednjih dana i nedelja ponovo raste.

Godinu dana kasnije, Srbija je jedna od retkih zemalja koja na raspolaganju ima čak četiri vakcine protiv korone, različitih proizvođača - "Fajzer-Biontek", "Sputnjik V", "Sinofarm" i "AstraZeneku", i među vodećim je zemljama po stopi vakcinacije.

U Srbiji su dosad date ukupno 1.613.682 vakcine, a broj revakcinsanih je 592.903, a uz još pola miliona kineske vakcine, u Srbiju je do sada stiglo ukupno 2.620.000 vakcina.

Nakon što je korona potvrđena u Srbiji, a broj slučajeva počeo polako da se povećava, 15. marta prošle godine proglašeno je vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.

Zatvorene su škole, vrtići, univerziteti, zabranjena masovna okupljanja, a tri dana kasnije uveden je policijski čas - svima je bio zabranjen izlazak od 20 sati do 05.00 ujutru, dok je starijima od 65 izlazak bio zabranjen potpuno.

Svi koji su dolazili iz inostranstva morali su u karantin, ukinut je javni prevoz, kao i autobuski, železnički međugradski saobraćaj, a aviokompanije otkazale su letove.

Prvi smrtni slučaj zabeležen je 20. marta.

Tokom vanrednog stanja, najduži policijski čas trajao je oko Vaskrsa, počeo je 17. aprila u 17 sati i trajao puna 84 sata.

Prva zemlja koja je Srbiji uputila pomoć u borbi protiv korona virusa bila je Kina, koja je poslala testove za detekciju virusa, medicinsku opremu, a iz te zemlje stigao je tim medicinskih stručnjaka kao pomoć sprkim kolegama.

Pomoć Srbiji uputili su i Rusija, Norveška, UAE, Turska, EU, Unicef, SAD, Katar, Azerbejdžan...

Kako bi bili zbrinuti svi pacijenti, bile su formirane privremene bolnice, poput one na Beogradskom sajmu, Areni - koja je i dalje u funkciji, po drugi put, Novosadskom sajmu, niškom Čairu.

Za nešto više od četiri meseca, izgrađene su dve potpuno nove kovid bolnice - u Batajnici kapacitete više od 900 mesta, i u Kruševcu sa oko 500 mesta.

Trenutno, u kovid sistemu u Beogradu su Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS, KBC "Dr Dragiša Mišović" i KBC "Zemun".

Tokom prvog talasa, jedno od najvećih zarišta bio je Gerontološki centar Niš.

Drugi rast zaraženih u Srbiji je zabeležen tokom jula, a sa najvećim rastom broja zaraženih dnevno zemlja se susrela tokom novembra i decembra.

Zato je na ulasku u 2021. godinu ukinut organizovan doček Nove godine, kafići i restorani radil su do 18 sati, a školarcima je zimski raspust trajao mesec dana - od 19. decembra do 18. januara.

Poslednjih dana i nedelja broj registrovanih slučajeva ponovo raste, lekari upozoravaju da se više pacijenata primi u bolnice, nego što se otpusti.

Zato će vikend pred nama obeležiti nove mere - danas od podne do ponedeljka u 06.00 radiće samo prodavnice prehrambene robe, koje mogu da rade do 21, apoteke i benzinske pumpe čije radno vreme nije ograničeno.

Nažalost, korona virus odneo je i živote više desetina zdravstvenih radnika, koji su već 12 meseci na prvoj liniji fronta u borbi sa virusom koji je promenio čitav svet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest