KORAK KA NACIONALNOM KOMPLETU UDŽBENIKA: Formirana radna grupa za izradu Nacrta izmena i dopuna prosvetnog zakona

Lj. BEGENIŠIĆ

04. 03. 2021. u 09:53

RADNA grupa koja će raditi na izmenama i dopunama zakona, kako bi se napravio osnov za uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa za osnovnu i srednju školu, formirana je u sredu.

КОРАК КА НАЦИОНАЛНОМ КОМПЛЕТУ УЏБЕНИКА: Формирана радна група за израду Нацрта измена и допуна просветног закона

Foto P. Milošević

Predloženo je da udžbenički komplet od posebnog nacionalnog interesa čine udžbenik za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju. Ovo je u sredu saopštilo Ministarstvo prosvete, a ovim je počela realizacija inicijative koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić da javni izdavač objavljuje udžbenike za ove predmete.

- Očekuje se da će Nacrt izmena i dopuna Zakona o udžbenicima biti spreman do polovine ovog meseca - navode iz Ministarstva.

Inače, važeći Zakon o udžbenicima donet je 2009. godine i njime je liberalizovano tržite, a najveći udeo dobile su izdavačke kuće čiji su vlasnici Nemci, Hrvati i Slovenci. Od tada je državni Zavod za udžbenike marginalizovan i ima svega tri odsto udela u tržištu udžbenika.

Takođe, jedno od važnih pitanja, tokom ovog procesa, kako se najavljuje, biće i izbor autora udžbenika. Na pitanje kako se biraju autori, istoričar dr Momčilo Pavlović, koji je i sam kao autor ili koautor pisao udžbenike iz istorije, navodi da ne postoji posebna norma koja to reguliše.

- Autore biraju izdavačke kuće, odnosno njihove redakcije i glavni urednici. Stručnu ocenu kvaliteta rukopisa udžbenika daje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, odnosno Pokrajinski zavod, čije komisije i recenzenti ispituju da li je udžbenik napisan na osnovu usvojenog programa i da li su poštovani standardi kvaliteta - pojašnjava naš sagovornik. - Ukoliko dobije pozitivno mišljenje, napisani udžbenik vraća se ministru prosvete koji ga odobrava.

Ako Zavod ima primedbe, vraća rukopis izdavaču koji je dužan da u roku od 10 dana ispravi uočene slabosti. Ukoliko se izdavač ne slaže sa primedbama Zavoda, može zatražiti ekspertizu, na osnovu koje ministar donosi mišljenje.

U ZAVODU SPREMNI ZA POSAO

U ZAVODU za udžbenike kažu da su spremni da kvalitetno i profesionalno izvedu izdavanje nacionalnih udžbenika ukoliko im, kao jedinom državnom izdavaču, bude poveren ovaj posao.

- Nema razloga da se sumnja u kuću koja postoji više od šest decenija i koja je dokazala da je udžbenik sveta knjiga iz koje se stiče znanje za ceo život - rekla je Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)