"OVO JE POSLEDNJI I PRELOMNI TRENUTAK": Tidorović objasnio šta je uzrok povećanja broja zaraženih virusom korona u Vranju

Tanjug

02. 03. 2021. u 17:40

ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊИ И ПРЕЛОМНИ ТРЕНУТАК: Тидоровић објаснио шта је узрок повећања броја заражених вирусом корона у Врању

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

EPIDEMIOLOŠKA situacija u Vranju je vanredna zbog opuštanja građana i neadekvatne kontrole inspekcija, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Vranje su danas posetili članovi republičkog Kriznog štaba, Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" kako bi uvideli zašto je u tom gradu povećan broj novozaraženih, a zaključak je da je do toga dovelo nepoštovanje mera

- Ocena epidemiološke situacije u Vranju je vanredna. To govori da se mere ne sprovode onim intenzitetom i obuhvatom kako bi trebalo, kako od stanovništva, ali tako i u kontroli - rekao je Tiodorović.

Povećanje broja obolelih i umrlih, kako u zemlji, tako i Vranju, pokazuje da postoji zamor sistema i stanovništva, ističe epidemiolog.

Međutim, naglašava da nema odstupanja i da se mere moraju pooštriti, kao i da ako se ne poštuju, budu primenjene propisane kazne.

Tiodorović kaže da svaki vlasnik, ugostitelj ili organizator određenih skupova mora biti kažnjen za nepoštovanje mera u prodavnicama, tržnim centrima, ugostiteljskim objektima.

Naglašava da je ovo poslednji i prelomni trenutak da se situacija dovede pod kontrolom.

Kaže da su data upustva u Vranju i drugim gradovima doneta uputstva da se primene sve mere koje je ranije propisao republički Krizni štab i Vlada Srbije i da se one moraju sprovesti do kraja.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Branislav Vekić kaže da je poslednjih dana uočeno da je Vranje po broju obolelih od drugog do petog mesta po broju zaraženih, odnosno iza Beograda i većih gradova kao što su Novi Sad, Kraljevo, Kragujevac i Niš.

Navodi da je tim iz Beograda danas prošetao gradom, obišao prodavnice, tržne centre i kafiće, te da je uočeno da se mere ne poštuju.

Dodaje da u jednoj prodavnici nijedan zaposleni nije nosio masku, iako je ispred nje stajao redar i merio temperaturu građanima i dezinfikovao im ruke.

- To je samo jedan od pokazatelja da se mere ne poštuju u Vranju - rekao je Vekić.

Govoreći o situaciji u školama, Vekić kaže da osnovne škole nisu razlog brige, kao i da određeni broj novoobolelih u srednjim školama nije zabrinjavajući.

Najveći broj novozaraženih u tom gradu je između 40 i 59 godine, dodaje Vekić.

Gradonačelnik Vranja i šef Kriznog štaba Slobodan Milenković istakao je da će lokalna samouprava u narednom periodu pooštriti kontrolu mera kako bi se povećala disciplina građana.

Govoreći o vakcinaciji, Milenković je kazao da je u tom gradu vakcinisano 17.000 ljudi, od toga 11.500 prvom dozom, a 6.500 drugom dozom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)