RASTURENA KORONA ŽURKA NA ZLATIBORU: Uprkos pretnjama o mogućem policijskom času na jednom mestu više od 200 studenata

Novosti online

02. 03. 2021. u 09:51

РАСТУРЕНА КОРОНА ЖУРКА НА ЗЛАТИБОРУ: Упркос претњама о могућем полицијском часу на једном месту више од 200 студената

Foto: Komunalna milicija

POMOĆNIK ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da se epidemiološke mere najčešće krše u restoranima i kafićima u velikim gradovima, ali da se propisi sve slabije pridržavaju i u manjim mestima.

Kaže da je broj nadzora impozantan.

- Za četiri dana tog novog ciklusa pojačanog nadzora, sprovedeno je više od 17.000 inspekcijskih nadzora i kontrola. Izrečeno je 417 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od preko 12.600.000 dinara - navodi Stamenković.

Ističe da ovi podaci govore da je i dalje prisutno kršenje mera, najčešće u restoranima, kafićima i turističkim centrima.

- Inspekcija ne može da bude prisutna na svakom mestu i da svakog izvršioca sankcioniše - ističe Stamenković.

Naglašava da je važna lična odgovornost svakog građanina, preduzetnika i pravnog lica.

- Najčešće su restorani kršili mere lične zaštite i tu je izrečeno praktično 80 odsto ukupnog broja prekršajnog naloga. Međutim, bilo je nepoštovanja i u mega-marketima - kod zaposlenih u mega-marketima koji nisu nosili zaštitnu opremu - ističe Stamenković.

"Mlađa populacija dosta greši"

Doktor Stamenković kaže da je javni prevoz posebna priča.

- Kolege iz Inspekcije za bezbednost u drumskom saobraćaju nemaju mnogo mera ovih dana, ali vrlo su aktivni - navodi Stamenković.Kaže da je došlo do popuštanja epidemiološke discipline.

- Mlađa populacija dosta greši. To jesu naša deca, naši studenti i sugrađani, ali dosta su bili ležerni i odlazili tamo gde nije potrebno - smatra Stamenković.Kaže da je prethodnih dana bilo kršenja mera u mnogim gradovima, a da i u manjim mestima dolazi do kršenja propisa.

- Veliki gradovi uvek jesu meta jer su teški za nadzor. Pojedina manja mesta su nekako uvek bila u zapećku, ali nije tamo bilo takvih nepravilnosti jer lako je doći do informacija i sprečiti. Veliki gradovi jesu veći prekršioci i to je i sada primer - navodi Stamenković.

Kaže da je na Zlatiboru izvršena i kontrola studentskog odmarališta koje je ispražnjeno , jer su studenti napravili žurku sa više od 200 ljudi.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Facko

02.03.2021. 21:50

Zar je moguće da su inspektori napunili budžet za čitavih 12.600.000 dinara od naplaćenih katni,što govori da je to oko 60000 flaša piva ispijenih od strane svakog gosta po restoranima. To je draga gospodo sramota jer to gosti plaćaju,a ne vlasnik.koji ima interes i sutra da isto organizuje.Dakle ove kazne su smejurija,pa zato treba i da se uvede vanredno stanje kojim se prekršaji pretvaraju u krivične sankcije tj u zatvorske kazne, pa kad nestanu ugostitelji lokali postaju prazni i nema korone, a to znači da zdravstveni radnici i roditelji mogu da malo i odmore