MENJAJU ZAKON ZA NOVE UDŽBENIKE: Vučić i Ružić razradili inicijativu da literaturu iz srpskog jezika, istorije i geografije izdaje država

Lj. BEGENIŠIĆ

02. 03. 2021. u 09:48

DOGOVORILI smo se da Ministarstvo prosvete i Vlada krenu u izmenu dva zakona kako bismo stvorili uslove da država sačini udžbenike za osnovnu i srednju školu za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.

МЕЊАЈУ ЗАКОН ЗА НОВЕ УЏБЕНИКЕ: Вучић и Ружић разрадили иницијативу да литературу из српског језика, историје и географије издаје држава

Foto D. Dozet

Srbija je slobodna i nezavisna zemlja i upravo zbog toga ovi najznačajniji udžbenici moraju da budu deo srpskog izdavaštva i posao od najvišeg javnog interesa - naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram-profilu nakon sastanka sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, uz ocenu da je ovo jedna od najvažnijih tema za Srbiju.

Nakon sastanka, Ministarstvo je saopštilo da je Ružić dao nalog da se formira radna grupa koja će realizovati inicijativu predsednika.

- Sadržaji udžbenika za predmete koji su važni za naš nacionalni identitet moraju da budu pažljivo birani - ističe ministar Ružić. - Najpre, trebalo bi da izmenimo Zakon o udžbenicima, da pozovemo autorske timove kroz javni poziv i formiramo tim koji će pripremiti i izraditi udžbenike, uz podršku Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Za ovaj proces bio bi zadužen Zavod za udžbenike, kao jedini državni izdavač.

A da li će biti potrebno promeniti nastavne planove i programe, pitali smo Zlatka Grušanovića, direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, ustanove zadužene za njihovu izradu.

- Nastavni planovi i program ne treba da se menjaju da bi se najznačajnije nacionalne teme obrađivale na više časova - kaže Grušanović za "Novosti". - Nastavnim planom i programom propisani su samo sadržaji i ishodi, dakle koje teme će se obrađivati i šta učenici treba da znaju na kraju. Na osnovu toga stručna veća prave školski program, a potom nastavnici svoj plan rada, određujući broj časova koji će posvetiti nekoj temi. Od njih zavisi da li će se, recimo, o Holokaustu učiti pola časa ili pet časova. Zavod samo propisuje šta učenici o tome treba da znaju.

Inače, nakon što nastavne planove i programe izradi i predloži zavod, usvaja ih Nacionalni prosvetni savet. Već godinama taj osnovni plan i program baziran je ne na sadržajima, već na na ishodima i standardima, odnosno zna se šta učenik mora da zna na osnovnom, šta na srednjem, a šta na naprednom nivou.

- Jedan problem je plan i program na osnovu koga se pravi udžbenik, a sasvim drugi problem je kvalitet sadržaja udžbenika - kaže, za "Novosti", istoričar dr Momčilo Pavlović koji je i sam autor ili koautor nekoliko udžbenika Zavoda za udžbenike. Pavlović navodi da je, kada je konkretno reč o Jasenovcu, koji se najčešće pominje kao lekcija kojoj je posvećeno veoma malo pažnje, važno šta tačno piše i na kakav način je prezentovan sadržaj.

- Pitanje je da li će đaci shvatiti da je to bio najužasniji logor smrti, jedinstven po bestijalnosti i sadizmu - naglašava Pavlović i navodi da je u udžbenicima koje je on pisao posebna lekcija posvećena genocidu nad Srbima u NDH, a posebno o logoru Jasenovac. On ističe da je udžbenik samo pomoćno sredstvo, a da nastavnik može da izlaže druge sadržaje kako bi na najbolji način prikazao užase tog logora smrti, da koristi fotografije pa i delove filmova.

ZAVOD DOBIO PODRŠKU

MINISTAR Ružić naveo je da je na nedavnom sastanku sa predstavnicima Zavoda za udžbenike razgovarano o reorganizaciji te ustanove i ocenio da bi Zavod doprineo dodatnom obezbeđivanju kvaliteta udžbenika za našu decu. Istovremeno, u Zavodu podsećaju da su Ministarstvu podneli predlog izmena Zakona o udžbenicima i da su dobili punu podršku ministra Ružića. U Zavodu smatraju da zakon treba menjati tako da nacionalni komplet udžbenika štampa javni izdavač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest