VAŽNA VEST: Počeo sa radom SOS telefon za novinare kojima je ugrožena bezbednost (FOTO/VIDEO)

Novosti online

01. 03. 2021. u 16:55

OD danas je u funkciji besplatni SOS telefon na broju 0800 100 115 koji je namenjen svim novinarkama i novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost.

ВАЖНА ВЕСТ: Почео са радом СОС телефон за новинаре којима је угрожена безбедност (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Vlada Srbije

Ova usluga pokrenuta je u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Republike Srbije, a na telefonske pozive odgovaraće pravnici koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim radnicima.

- Ovo je prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti na zaštiti novinara i povećanju bezbednosti. Na ovaj nacin ćemo pojednostaviti prijavljivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju svojih prava – rekao je član Radne grupe Veran Matić. 

Telekom Srbija je donirala tehničku podršku, opremu i kapacitete, kao i koordinaciju sa svim operaterima za ovaj besplatni servis, koji će biti dostupan 24 sata sedam dana u nedelji. Svaki novinar i novinarka koji osete da im je ugrožena bezbednost moći će, preko ove podrške, da dobiju informacije o kvalifikaciji dela koje je učinjeno i pravnim postupcima koje oni treba da preduzmu. 

- Kompanija Telekom Srbija ustupila je besplatan broj i omogućila tehnicku realizaciju. Verujemo da je ovo još jedan način da se zaštiti novinarska profesija u Srbiji” rekao je  Vladimir Lučić generalni direktor Telekoma Srbije. 

Novinari će dobijati informacije o kontakt tačkama u policiji i tužilaštvu koje su nadležne za region u kojem rade ili u kojem se dogodila pretnja ili nasilni akt.  Ako je reč o delima koji se ne gone po službenoj dužnosti već po privatnim tužbama, novinari će dobiti informacije o načinu na koji se piše tužba ili će biti upućeni na pravnu podršku u različitim udruženjima novinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode