"LJUTO JE BOL, A VINO I VODA - JEDNO TE ISTO": Tri meseca Jelena živi bez čula mirisa i ukusa, a ona ovu posledicu korone posebno skupo plaća

Novosti online

28. 02. 2021. u 23:08

ZA Jelenu Mislić iz Beograda vino i voda imaju isti ukus, odnosno nemaju, i iako joj ova posledica preležane korone promenila kvalitet života, uticala i na još nešto - praktnično joj je nestalo glavno "oruđe" za rad, s obzirom na to da je degustator vina!

ЉУТО ЈЕ БОЛ, А ВИНО И ВОДА - ЈЕДНО ТЕ ИСТО: Три месеца Јелена живи без чула мириса и укуса, а она ову последицу короне посебно скупо плаћа

Foto Pixabay

Koliko je teško živeti bez čula mirisa i ukusa u predhodnom periodu imali su priliku da se uvere mnogi koji su se zarazili koronom, koja je za posledicu u većini slučajeva u svojoj početnoj fazi dovodio do gubitka ovih čula. Međutim, kod nekih ta promena ostaje jako dugo, kao kod naše sagovnice koja sa tim muku muči već više od tri meseca! Kaže i da zna ljude koji su istom problemu i duže od nje, čak osam meseci!

Jelena Mislić tako je došla u situaciju da, kao profesionalni degustator vina, odnosno somalijer, ne oseća mirise i ono najgore, ne pravi razliku između vode i vina.

Kako tvrdi Jelena njoj su čula nestala već trećeg dana od konstatovanja virusa u organizmu.

- Prihvatila sam to smireno, jer je iz iskustva okoline znala da je to prolazna faza. Međutim, vreme je prolazilo, a moje stanje ostajalo je nepromenjeno. S obzirom da se malo govori o tome koliko to stanje može da traje, krenula sam sama da istražuje ovu temu, pa na društvenim mrežama upoznala ljude koji sa nedostatkom ovih čula neki žive već osam meseci! - priča nam Mislićeva.

LjUTO OSEĆA PREKO RECEPTORA ZA BOL, NE ZA UKUS

Da je gubitak čula uticao i na promenu režima ishrane, Jelana potvrđuje činjenicom da sada može da konzumira nešto čega nije bila ljubitelj, kao i da ljuto oseća na drugačiji način.

Foto: Free Images Pixabay

 

- Ljuto osećam preko receptora za bol, ne za ukus, tako da ljutinu prepoznajem. U kafu ne stavljam šećer jer mi je i ovako u redu da je popijem. U početku sam imala želju za nekom hranom jer mi se javljao taj osećaj "jede mi se nešto", ali sad se to sve promenilo, jer sam skoro zaboravila kakvog je nešto bilo ukusa - priča nam.

Kako nam priča, iako ne raspoznaje mirise, dešava se da na trenutak oseti jak parfem u prolazu ili blagi miris alkohola.

- Mogu da osetim blagi miris alkohola, ali ne mogu da prepoznam koje je piće u pitanju - kaže..

KAD DEGUSTATOR OSTANE BEZ ČULA MIRISA I UKUSA

Foto: Free Images Pixabay

Ne bi ovo predstavljalo toliki problem za Jelenu, jer inače privatno slabije konzumira alkohol, ali komplikacije nastaju na radnom mestu, jer se ona profesionalno bavi degustacijom vina, a čula koja su joj trenutno u blokadi su njena osnovna sredstva za rad.

Kako nam je ispričala, pre nekoliko godina njen otac je sasvim slučajno trajno ostao bez čula mirisa, a to se kasnije desilo i njegovoj sestri i majci.

Da li je ovaj nedostatak prouzrokovan korona virusom u stvari genetski nasledan, ni stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da tvrde. Za sada su Jeleni savetovali da praktikuje vežbe ovog čula jakim mirisima, kao što su pomorandže, đumbir i limun, ali i da - bude strpljiva.

STRUČNA MIŠLjENjA

Čak i za one kojima se čulo mirisa javilo nakon određenog vremena, mnogi kažu da više nije isto. Po nekim tvrdnjama vratilo se ali u izmenjenom obliku pa im tako benzin i kafa više ne mirišu isto dok je jednom od pacijenata počela da prija ljuta i kisela hrana, iako ove ukuse nije podnosio pre bolesti.

Do ovih saznanja došli su lekari Klinike za bolesti uha, grla i nosa Kliničkog centra u Nišu, u toku sprovođenja velikog ispitivanja o uticaju korone na oštećenje sluha, u sklopu kojeg su ispitivali i koliko se brzo nakon ozdravljenja pacijentima vratilo čulo mirisa i ukusa.

KADA SVE MIRIŠE ISTO

Anosmija odnosno gubitak čula mirisa, predstavljena je kao rani znak zaraze koronavirusom. Činjenica je da korona ulazi kroz nos i lepi se na mirisni deo sluznice, te zbog toga dolazi najpre do gubitka ovog čula, objasnila je ranije dr Galina Joković, specijalista ORL u KBC "Dragiša Mišović".

Foto: Free Images Pixabay

- Virus naseli sluznicu nosa i krene da se razmnožava. Naučna istraživanja još nisu dala zvanično objašnjenje zašto se gubi miris. Moguće je da virus ima neke receptore koji se vežu baš za taj deo sluznice i uništava taj mirisni epitel. Takođe, moguće je da se virus veže za mirisne nerve i da tu menja njihovu funkciju - istakla je i dodala da je zanimljivo da su naučna istraživanja pokazala, a bilo je takvih slučajeva i u praksi, da lakši pacijenti nakon bolesti mogu imati probleme sa gubitkom memorije i sa osećajem konfuzije.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti