NEMA TOLERANCIJE ZA NEODGOVORNE PREMA ŽIVOTNOJ SREDINI: Vujović - "Pokrenut postupak protiv "Premium Čiken"

Novosti online

27. 02. 2021. u 15:43

НЕМА ТОЛЕРАНЦИЈЕ ЗА НЕОДГОВОРНЕ ПРЕМА ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ: Вујовић - Покренут поступак против Премиум Чикен

Foto: Privatna arhiva

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović pohvalila je zajedničku akciju republičke i pokrajinske inspekcije nadležne za poslove zaštite životne sredine, koje su nakon prigovora građana obavile kontrolu i pokrenule postupak protiv „Premium Čiken d.o.o Žitište“ i odgovornih lica zbog nepravilnosti u radu i nepoštovanja propisa koji se tiču upravljanja otpadnim vodama.

- Apelujem na sve da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini, jer je to u interesu svih nas. Želim da pohvalim brzu reakciju i timski rad republičke i pokrajinske inspekcije, koje su odmah po prijavi građana izašle na teren, utvrdile problem i pokrenule postupak. Nama nije cilj da kažnjavamo, već da jačamo svest o značaju odgovornog postupanja prema prirodi, ali nećemo tolerisati propuste u pogledu obaveza vezano za zaštitu okoline – rekla je ministarka Vujović.

Foto N. Fifić

 

Ona je dodala da od kompanije "Premium Čiken“ očekuje da što pre otkloni sve nepravilnosti, i da ubuduće bude samo dobar primer za druge.

Inspektori su, prilikom kontrole kompanije utvrdili da klanica i prerada rade sa 40 odsto kapaciteta i da se ostaci životinjskog porekla i voda kojom se konfiskat dovodi iz klanice razlivaju po okolnom platou i ulivaju u internu kanalizaciju.

Utvrdili su i da je uređaj za prečišćavanje otpadnih voda samo delimično u funkciji, s obzirom da se ne koristi biološko prečišćavanje već samo taloženje i aeracija. Takođe, izveštaji pokazuju prekoračenja graničnih vrednosti za HPK, BPK, suspendovane materije i fosfor.

Od ostalih nepravilnosti utvrđeno je da izveštaji o ispitivanju otpadnih voda nisu u propisanoj formi, nije ugrađen merač protoka otpadnih voda i ne vodi se dnevnik uređaja za prečišćavanje. Akcioni plan za dostizanje graničnih vrednosti emisije zaguđujućih materija u vodi nije realizovan, iako su rokovi bili do kraja 2019. godine, a takođe nije donet ni novi plan.

Nadležni inspektor će preduzeti zakonom predviđene. O stanju vezanom za korišćenje objekta za konfiskat obaveštena je veterinarska inspekcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)