NE MOŽEMO VELIKI POŽAR GASITI BAŠTENSKIM CREVOM: Dr Ivo Udovičić upozorava - Za zdravstvene radnike je situacija već godinu dana dramatična

Tanjug

26. 02. 2021. u 00:14

SITUACIJA u kovid bolnici Karaburma je teška, više nemamo slobodnih mesta, rekao je komandant VMC Karaburma, pukovnik doktor Ivo Udovičić, i naveo da je u jedinici intenzivne nege trenutno 12 pacijenata.

НЕ МОЖЕМО ВЕЛИКИ ПОЖАР ГАСИТИ БАШТЕНСКИМ ЦРЕВОМ: Др Иво Удовичић упозорава - За здравствене раднике је ситуација већ годину дана драматична

Foto Tanjug

Doktor Ivo Udovičić je rekao da je još 15 pacijenata "na vratima intenzivne nege", jer su na visokom protoku kiseonika.

- Sa povećanim brojem novozaraženih, povećava se i broj prijema u bolnice. Bolnice su nam ponovo pune. Povećava se broj teško obolelih, povećava se broj smrtnih slučajeva, broj pacijenata na respiratoru - naveo je Udovičić.

Kaže da je za zdravstvene radnike, koji rade pod skafanderima već skoro godina dana, situacija dramatična.

Smatra da je broj novozaraženih ponovo povećan jer se nismo pridržavali protivepidemijskih mera, kao i da smo se previše opustili sa masovnom vakcinacijom, jer smo pomislili da je epidemija pri kraju.

- Epidemija je van kontrole. Ovo je ogroman požar koji ne može da se gasi baštenskim crevom za zalivanje trave. To je moja poruka za sutrašnju sednicu Kriznog štaba - rekao je Udovičić.

Kako kaže, moraju se preduzeti ozbiljne mere, a to je da se poštuju propisane mere koje su na snazi, a s druge strane, da se ubrza proces masovne vakcinacije, jer je Srbija jedina zemlja u svetu koja ima na raspolaganju vakcine četiri proizvođača.

- Imamo jedinstvenu priliku da budemo prva zemlja u svetu koja će staviti epidemiju pod kontrolu masovnom vakcinacijom. Sa tri miliona vakcinisanih – obe doze, postaćemo zemlja gde korona neće imati epidemijski karakter - rekao je Udovičić.

Gašenjem epidemije u Srbiji će, kako je rekao, biti samo pojedinačnih slučajeva obolevanja, bolnice će moći da se vrate u normalan režim rada, a građani normalnom životu.

- Nadam se da ćemo za dva-tri meseca moći da se pohvalimo da smo epidemiju stavili pod kontrolu. Do tada moramo da se pridržavamo mera - naveo je Udovičić.

Napominje da je Srbija sada ponovo na rubu da vraća bolnice u kovid sistem što je, kako ističe, nedopustivo. Smatra da ni inspekcije nisu dobro radile svoj posao, posebno u planinskim centrima, jer se sa zimovanja vraća dosta zaraženih ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)