SRBIJA KUPUJE UBICU DRONOVA KOJI MOŽE DA OSLEPI "AVAKS" Domet ruskog sistema je i do 400 kilometara (VIDEO)

Novosti online

25. 02. 2021. u 19:24

СРБИЈА КУПУЈЕ УБИЦУ ДРОНОВА КОЈИ МОЖЕ ДА ОСЛЕПИ АВАКС Домет руског система је и до 400 километара (ВИДЕО)

Fotot: Printskrin/jutjub

VOJSKA Srbije i Generalštab prave analize naših potreba i mogućnosti u vezi sa nabavkom ruskog PVO sistema "Krasuha", rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Na pitanje da li će Srbija uzeti i ruski PVO sistem "Krasuha", Stefanović je rekao da se trenutno analizira "kako to sredstvo koje smo mi zamislili treba da izgleda i šta bi to bilo".

Stefanović je objašnjavajući da je "Krasuha" sistem za protivelektronska dejstva koje služi za zaštitu od dronova i bespilotnih letelica i ometanje signala različitih uređaja i da on sada ima ozbiljan domet i može da deluje u širokom polju.

Inače, kako piše ruski specijalizovani portal "Rusko oružje", nova verzija "Krasuhe" ima radijus dejstva do 400 kilometara, a jedan od glavnih zadataka mu je neutralizacija letećih radara poznatih kao "Avaks", bez kog moderni nevidljivi avioni praktično ne mogu da lete.

"Krasuha" može da, kako prenosi Sputnjik, "oslepi" mocćne "Avaksove" radare, tako da on ne može da vidi ciljeve i da navodi avijaciju na njih.

Stefanovicć je naveo i da će sva četiri "miga 29" koje je Belorusija poklonila Srbiji biti isporučena našoj zemlji do kraja maja ili početka juna.

On je potvrdu za to dobio na sajmu naoružanja u Abu Dabiju, gde je razgovarao sa ministrom državne uprave za vojnu industriju Belorusije Dmitrijem Pantusom i dodao da su ti avioni još na modernizaciji odnosno remontu u Belorusiji.

Sa tim avionima iz Belorusije, kao i šest onih koje smo ranije nabavili iz Rusije, Srbija cće ove godine imati ukupno 14 "migova 29".

Ministar dodaje da će tokom ove godine biti završena i modernizacija i naših "migova 29" koja se radi u Batajnici.

Stefanovicć kaže da od naoružanja koje je nabavljeno u inostranstvu ove godine treba da nam stigne i 19 tenkova T-72 MS iz Rusije, kao i preostalih 20 izviđačkih transportera BRDM 2MS, ali i jedan deo ugovorenih "Mistrala" (sistema protivazdušne odbrane) iz Francuske do kraja 2021.

Takođe, dodaje, i sa Kinezima se već radi na pravljenju domaće izviđačke bespilotne letelice "Pegaz" na osnovu kineske bespilotne letelice "C H-92A".

Upitan u kojoj fazi je realizacija dogovora sa Francuskom u oblasti naoružanja i vojne opreme, Stefanović kaže da se ti sporazumi sklopljeni u skladu sa ugovorima i da se već razvijaju sredstva koja će moći da integrišu Mistrale. Tako da ćemo kada stignu Mistrali moći da ih integrišemo u naše naoružanje, napomenuo je Stefanović.

Podsećanja radi, Srbija je potpisala sa Francuskom, između ostalog, narudžbenice sistema protivvazdušne odbrane Mistral 3, koji se smatra jednim od najboljih u svetu, kao i njegovu integraciju u postojeći protivavionski sistem PASARS. Potpisan je i tehnički sporazum u vezi sa nabavkom PVO sistema kratkog dometa.

Takođe, predviđena je u saradnji sa Francuzima nabavka radarskih i elektronskih sistema za vazduhoplovstvo, kao i optoelektronskih sistema za modernizaciju naših tenkova i borbenih vozila.

(Srbija Danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)