PORASLO RADNO ANGAŽOVANJE ZA NEPUNO RADNO VREME: Ministarka Kisić Tepavčević najavila izmene Zakona o radu

Tanjug

23. 02. 2021. u 15:54

ПОРАСЛО РАДНО АНГАЖОВАЊЕ ЗА НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ: Министарка Кисић Тепавчевић најавила измене Закона о раду

Foto Ž. KNEŽEVIĆ

MNOGE zemlje se sada suočavaju sa potrebom novih radnih angažmana koji u 20. veku nisu bili prepoznati kao važni, a oni su u Srbiji porasli za 53 odsto u odnosu na 2010. godinu - izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Na predstavljanju 13. Sive knjige NALED-a, Kisić Tepavčević je navela da je poraslo i angažovanje za nepuno radno vreme, ali je ono sa 10 odsto učešća kod nas i dalje manje nego u Evropskoj uniji, gde iznosi 19 odsto.

To, prema njenim rečima, znači da i kod nas treba očekivati porast ovakvog načina angažovanja i pripremati se za to.

To će se uraditi kroz izmene zakona, a pre svega krovnog Zakona o radu, čije izmene, kako je najavila ministarka, valja očekivati u narednom periodu.

Istakla je da je sve više onlajn angažmana, čitav niz poslova se radi od kuće što je posebno izraženo u doba kovida.

- Da bismo regulisali jedan veoma važan segmet tog rada, ministarstvo je napravilo vodič za bezbedan rad od kuće - rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da regulisanje novih oblika radnog anagažovanja podrazumeva delovanje ne samo Ministarstva za rad nego i drugih ministarstava u Vladi Srbije.

Naglasila je da su postignuti odlični rezultati pojednostavljenog elektronskog načina prijavljivanja sezonskih radnika u poljoprivredi, pa je na ovaj način 2019. godine prijavljeno 27.000 radnika, što je deset puta više u odnosu na pre godinu dana.

Od toga je velike koristi imao i budžet Srbije u koji se na konto ovih prijava sliko 245 miliona dinara.

Ministarka je ukazala da je cilj da se sada uspešan primer poljoprivrede primeni i na druge delatnosti, pre svega građevinarstvo, ugostiteljstvo, poslovi pomoći kod kuće.

- Radi se na izradi nacrta zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju i u ovim delatnostima. Radna grupa je formirana u decembru - rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je izrada nacrta zakona u finalnoj fazi i da usvajanje valja očekivati u narednom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)