NOVE E-USLUGE ZA GRAĐANE: Kancelarija za IT najavila mogućnosti digitalizovane uprave

Tanjug

23. 02. 2021. u 15:39

DIREKTOR Kancelarije za IT i državnu upravu Mihailo Jovanović izjavio je danas da su sledeće elektronske usluge koje će zaživeti biti upis đaka u srednju školu, podizanje kredita, ali i praćenje školovanja svih đaka kroz jedinstveni infromacioni sistem prosvete.

НОВЕ Е-УСЛУГЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Канцеларија за ИТ најавила могућности дигитализоване управе

Foto: Tanjug

Na predstavljanju preporuka iz "Sive knjige 2021" NALED-a, Jovanović je kazao da je danas moguće razvijati takve elektronske usluge jer su u poslednje tri do četiri godine doneti određeni zakoni, ali i unapređena infrastruktura za razvoj elektronske uprave.

Naveo je da su među elektronskim uslugama koje su pokrenute u poslednjih nekoliko godina e-beba, e-katastar, e-recept i dodao da je cilj elektronske uprave da skrati vreme čekanja građana na šalterima.

Pored toga, cilj je i da zaposleni na šalteru sve potrebe građana urade koristeći elektronske sisteme.

"Pogled u budućnost nazvao bih totalnom elektronskom upravom i novom generacijom elektronske uprave. Sada kada imamo zakone i infrastrukturu imamo i mogućnost da dodatno razvijamo usluge koje će biti dostupne putem interneta", rekao je Jovanović.

Govoreći o elektronskim uslugama koje će u narednom periodu biti pokrenute, Jovanović je naveo da je jedna od njih elektronski upis u srednju školu.

Jovanović kaže da će taj sistem omogućiti da roditelji od izražvanja želja do upisa neće morati da dolaze u školu, već će to sve moći da završe elektronski.

Istakao je da će taj sistem zaživeti već ove godine.

U planu je, dodaje Jovanović, i da se privredi i bankama stave na raspolaganju podaci javne uprave kako bi građani mogli da podignu kredit bez odlaska na šalter.

Treća elektronska usluga koja je u planu, navodi Jovanović, jeste da i strani državljani budu u mogućnosti da koriste prednosti naše e-uprave i da i oni postanu e-građani.

Uskoro se, ističe Jovanović, očekuje i puštanje u rad jedinstvenog informacionog sistema prosvete na kojem se, kaže, radi dve godine.

Taj sistem pratio bi školovanje i uspešnost đaka od vrtića do univerziteta.

Za nekoliko nedelja, kaže Jovanović, biće puštena u rad usluga ePlaćanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima