U PET SUDOVA MONTIRANA KONFERENCIJSKA OPREMA: Svedok ili žrtva u drugoj prostoriji, lakše svedočenje preko audio-video linka (FOTO)

V. C. S.

22. 02. 2021. u 17:58

У ПЕТ СУДОВА МОНТИРАНА КОНФЕРЕНЦИЈСКА ОПРЕМА: Сведок или жртва у другој просторији, лакше сведочење преко аудио-видео линка (ФОТО)

Foto: Viši sud u Beogradu

PET viših sudova u Srbiji dobilo je video-konferencijsku opremu i posebno opremljene prostorije u kojima će biti omogućeno svedočenje žrtava i svedoka putem audio-video linka, a povodom Evropskog dana žrtava kriminala.

- Žrtva će biti fizički odvojena od ostalih učesnika krivičnog postupka, u posebnoj prostoriji koja odiše ambijentom prijatnog dnevnog boravka, osećaće se bezbedno, što omogućava kvalitetan iskaz pred sudom odnosno organom postupanja - kaže Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu.

Tako se izbegava sekundarna viktimizacija žrtava i svedoka i njihovo neposredno susretanje sa optuženim.

- Dešava se da od njihovog iskaza zavisi i ishod krivičnog postupka, a neretko i sudskih odluka. Mislim da treba da se stvori atmosfera u kojoj će svedoci i žrtve moći da se osećaju slobodno, da mogu da daju izjavu pred sudom bez traumatičnog ponavljanja posledica kroz koje prolaze prilikom svedočenja u sudskom postupku, naročito kada je reč o najtežim krivičnim delima protiv života i tela ili protiv polnih sloboda - naglašava Stepanović.

Dat iskaz se snima, pa žrtva neće morati više puta tokom postupka da ponavlja iskaz, kao što je do sada bilo gotovo pravilo. Takođe, svedok koji živi u drugom gradu neće više morati da putuje da bi svedočio, ovo se odnosi i na regionalna suđenja, pa i na postupke pred inostranim organima. Ujedno, postupci se ubrzavaju i smanjuju troškovi, a u situaciji pandemije manji su i epidemiološki rizici.

- Svako takvo svedočenje predstavlja i ponavljanje stresne situacije. Uz pomoć ove opreme postupak je i za žrtve i za svedoke mnogo bezbolniji, čime se ubrzava i proces oporavka žrtve - ističe LJubinka Marković, savetnik za pružanje podrške žrtvama i svedocima krivičnih dela Višeg suda u Beogradu.

Videokonferencijska oprema vredna 150.000 evra, obezbeđena je u okviru projekta "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji", koji finansira EU, a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji kao izabrani partner Ministarstva pravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)