UPIS PRVAKA POČINJE 1. APRILA: Ceo proces znatno olakšan - Roditelji, evo šta sve treba da obavite pre tog datuma

Tanjug

22. 02. 2021. u 15:35

УПИС ПРВАКА ПОЧИЊЕ 1. АПРИЛА: Цео процес знатно олакшан - Родитељи, ево шта све треба да обавите пре тог датума

Foto: V. Danilov

PREMA podacima Republičkog zavoda za statistiku, u školu od 1. septembra kreće 66.864 prvačića, a njihov upis počinje od 1. aprila.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže za Tanjug da je poslednjih nekoliko godina procedura upisa dece u školu olakšana, da roditelji više ne moraju da šetaju od šaltera do šaltera i prikupljaju dokumentaciju, već da se sve sada obavlja elektronski.

-Škola automatski preuzima celokupnu dokumentaciju - izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, uverenje o pripremnom predškolskom programu, lekarski pregled - kaže Pašić.

Ističe da roditelji koji na lekarski pregled vode decu u privatne ordinacije treba da uzmu potvrdu o pregledu i da je dostave školi.

Pojašnjava da će poslednje nedelje marta preko portala eUprava roditelji moći da zakažu termin koji im odgovara za odlazak u školu kada će moći da završe sve - dete obavi razgovor sa psihologom ili pedagogom, koji procenjuju spremnost deteta za polazak u školu, a roditelji obave upis.

Za roditelje koji žele da dete upišu u školu kojoj teritorijalno ne pripadaju u obavezi su da do 1. februara podnesu zahtev željenoj školi, a škola je u obavezi da do 30. aprila odgovori na zahtev roditelja.

U prvi razred polaze deca rođena od 1. marta 2014. godine do 28. februara 2015. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)