KAKO DA DOBIJETE POTVRDU O VAKCINACIJI? Direktor kancelarije za IT i elektronsku upravu objašnjava proces

Novosti online

20. 02. 2021. u 10:38

ZA VAKCINACIJU se prijavilo više od 1.060.000 građana, a drugu dozu vakcine primilo je 420.000 ljudi, rekao je direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović. Dodao je da se proces vakcinacije nastavlja i subotom i nedeljom i da će tokom ovog vikenda biti vakcinisano 100.000 građana, što prvom, što drugom dozom cepiva.

КАКО ДА ДОБИЈЕТЕ ПОТВРДУ О ВАКЦИНАЦИЈИ? Директор канцеларије за ИТ и електронску управу објашњава процес

Foto: Printskrin/RTS

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da se za vakcinaciju prijavilo više od 1.060.000 građana, a da je dato više od 1.135.000 vakcina, od čega su 420.000 druge doze cepiva.

Naveo je da postoji nekoliko načina za dobijanje potvrde o primanju druge doze vakcine.

- Prilikom vakcinacije, građanima se daje ta potvrda u papirnoj formi. Ona se automatski šalje na imejl adresu koju su građani saopštili prilikom vakcinacije, a tokom naredne nedelje, svesni da ima građana koji nisu ostavili imejl, ni uzeli tu potvrdu, ili su izgubili, napravićemo jednu malu elektronsku uslugu na portalu e-Uprave, tako da će svako moći da poruči da ta potvrda dođe na imejl - rekao je Jovanović.

Naglasio je da, kada je reč o procesu vakcinacije, imaju saradnju sa lokalnim samoupravama, domovima zdravlja, kliničkim centrima, opštim bolnicama.

- Mi taj proces ne prekidamo ni subotom, ni nedeljom, ni praznikom. Samo danas i sutra ćemo imati 100.000 građana koji će se vakcinisati bilo prvom ili drugom dozom - naveo je Jovanović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Istakao je da je važno da građani dođu na vreme kako se ne bi pravile gužve, pošto to nije zgodno zbog epidemijske situacije.

- Pozivamo još jednom građane da dođu u ono vreme kada su dobili u poruci ili putem imejla na vakcinaciju - kazao je Jovanović.

Sistem je objektivan, građani se pozivaju po prioritetima

Kada je reč o građanima koji sada odluče da se prijave za vakcinu, Jovanović je rekao da je sistem objektivan i da se pozivaju građani po prioritetima koje je odredio Institut "Batut".

- Prvo pozivamo one građane koji su stariji od 75 godina i mislim da ćemo za ovaj vikend sve građane iz te prioritetne grupe i pozvati i oni će biti vakcinisani. Zatim se pozivaju građani iz grupe od 65 do 74 godine - istakao je Jovanović.

Dodao je da su osim njih prioritet i zdravstveni i prosvetni radnici, a da su posle njih na redu i mlađi od 65 godina.

- Mislim da smo u manjim lokalnim samoupravama već spremni da od naredne nedelje krenemo sa vakcinisanjem tih mlađih, ali da prvo završimo prioritetnu grupu - rekao je Mihailo Jovanović.

Naveo je da je Srbija najbolja u Evropi po broju ljudi koji su primili drugu dozu vakcine i da se za svakog ko se vakcinisao čuva druga doza koju dobija posle tri nedelje i naglasio je da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja se drži tog principa i da druga doza čeka sve građane.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda