"GUBIMO LJUDE, TO NE SMEMO: Dr Gojković najavio drastičnije mere ako se epidemiološka situacija ne popravi

Novosti online

19. 02. 2021. u 15:40

DOĆI ćemo u situaciju, ako ovako nastavimo, da ćemo morati da idemo u neke drastičnije mere. Moramo svi da budemo maksimalno odgovorni. Gubimo ljude, to ne smemo - naglasio je dr Zoran Gojković nakon sednice Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

ГУБИМО ЉУДЕ, ТО НЕ СМЕМО: Др Гојковић најавио драстичније мере ако се епидемиолошка ситуација не поправи

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

- Ide novi vikend, inspekcije će biti na terenu - naglasio je.

- Svedoci smo da je bilo dosta neprijatnih slika tokom prazničnih dana, sve inspekcije Ministarstva zdravlja i ostalih su na terenu. U samo četiri praznična dana izvršen je 1.581 nadzor u centralnoj Srbiji, uočeno dosta kršenja mera u velikim gradovima kao i zimskim centrima - Divičibare, Zlatibor i Kopaonik - rekao je Gojković i dodao da je napisano puno mandatnih kazni.

- Od početka smo pričali da nećemo kao pojedine zemlje da primenjujemo teške represivne mere. Želimo da svi shvate da je ovo bitka svih nas, da svi moramo biti maksimalno odgovorni. Da imamo odgovornost prema vlastitim životima, ali i državi, lečenju obolelih. Gubimo ljude, a to ne sme da se dešava. Moramo naći način da se pridržavamo mera. Mislim da smo prethodnih nedelja napravili balans. U celoj Evropi ljudi su u najstrožem karantinu mesecima, na snazi je policijski čas, dok se u Srbiji uspelo da se to izbegne. Na žalost, ako usled ponašanja neodgovornih možemo ući u neželjeni kolosek.

On je istakao da je doneta odluka da se vakcinisanim stanarima domova za stare omoguće posete, kao i njihov izlazak iz domova.

- Veliki problem nakon svega ovoga, ne samo za starije ljude, je problem mentalnog zdravlja. Svi želimo što pre da se vratimo u normalne tokove. Krizni štab je doneo odluku da se, u ustanovama gde je to moguće, da se pacijentima koji su vakcinisani omogući poseta od strane rodbine. Sve je to dosta otežano. Pokušavamo što je moguće više. Epidemija unutar doma donosi ogroman rizik - smatra Gojković.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na virus korona testirana 13.518 osoba, od kojih je pozitivno 2.632, dok je nažalost 14 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima su 152 pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...