DVA MILIONA VAKCINISANIH ZA DVE NEDELJE? Dr Tiodorović izneo prognozu, evo zašto je to sjajna vest

Novosti online

19. 02. 2021. u 07:16

NA PRAGU kolektivnog imuniteta možemo biti ako budemo vakcinisali dva miliona stanovnika, kojima ćemo pridodati i onaj broj koji je prirodnim putem stekao antitela, što bi ukupno bilo negde 60 do 70 odsto.

ДВА МИЛИОНА ВАКЦИНИСАНИХ ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ? Др Тиодоровић изнео прогнозу, ево зашто је то сјајна вест

Foto: Tanjug

A tih dva miliona možemo stići za 15 do mesec dana, što zavisi od dinamike isporuke proizvođača vakcina - kaže epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

Prema rečima epidemiologa interesovanje za vakcinu ne jenjava, ali je porasla i potražnja ruske i kineske vakcine u regionu, te su sada i Hrvatska i Mađarska zainteresovana za njih.

- Mi stvarno možemo da vakcinišemo 2 miliona stanovnika čak i za 15 dana, i danas će biti dobar broj vakcinisanih, dakle, još ako bi dinamika išla malo brže što zavisi od proizvođača, onda bi to bilo sjajno zaista. Što se Kovaksa tiče, tu zaista ništa nismo dobili još uvek, dobro je to što su naši procenili da je bolje ići na bilateralne ugovore, jer kao što vidite, tome se sada okreću i Hrvatska i Mađarska - kaže profesor Tiodorović.

Kako dalje ističe epidemiolog, osim broja vakcinisanih veoma je važno i pridržavanje mera, jer se na vakcinaciju odlazi onda kada je osoba zdrava, a ukoliko dođe do većeg broja zaraženih, onda se i sama imunizacija odlaže.

Prema poslednjim podacima vakcinu je primilo 1.018.937 ljudi, od tog broja, prvu dozu vakcine protiv korona virusa je do sad dobilo više od 635.000 ljudi.

S obzirom da nisu svi vakcinisani u istom danu, zato se od momenta kada bude dostignuta cifra od 2 miliona, dodaju još tri nedelje u proseku, iako već u tom trenutku veliki broj građana ima stečena antitela.

Na tri nedelje, dodaju se još dve nedelje posle druge doze (period za sticanje antitela), pa bi se za nekih mesec dana od dostigute cifre moglo reći - "da Srbija je na pragu kolektivnog imuniteta".

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu