POČINJE SA RADOM DATA CENTAR: Stefanović obišao Vojnogeografski institut

Novosti online

18. 02. 2021. u 14:38

MINISTAR odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je Vojnogeografski institut „General Stevan Bošković“ na kom je danas počeo sa radom Data centar.

ПОЧИЊЕ СА РАДОМ ДАТА ЦЕНТАР: Стефановић обишао Војногеографски институт

Foto: Ministarstvo odbrane

Stefanović se zahvalio zaposlenima u Institutu što svojim radom pomažu da naši vojnici budu efikasniji i svoje zadatke izvršavaju na najbolji mogući način.

- U Vojnogeografskom institutu, koji baštini jednu izuzetnu tradiciju, danas sam imao prilike da vidim šta je budućnost ove izuzetne ustanove. Ljudi koji ovde rade imaju viziju kako da na najbolji mogući način u narednom periodu, kao što su i do sada, budu snažna podrška Vojsci Srbije, ali i kako da njihovi proizvodi budu u najboljem interesu za Republiku Srbiju i njene građane - rekao je ministar Stefanović.

Osnovna namena Data centra Vojnogeografskog instituta je stvaranje održivog sistema za čuvanje, distribuciju i skladištenje podataka koje proizvodi Vojnogeografski institut, a kako ministar Stefanović ističe, prioritetni korisnik tih podataka je Ministarstvo odbrane, odnosno jedinice Vojske Srbije.

- Data centar koji je danas svečano pušten u rad pružiće mogućnost da se na njega pohrane svi podaci, sve mape i svi oni detalji koje naši kartografi i geodete izrade tokom cele godine. Očekujemo da ćemo u narednih četiri, pet godina imati mapiranu čitavu Srbiju, da će čitava Srbija dobiti detaljne prikaze i mape koji će faktički onda moći i komercijalno da se koriste - istakao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane naglasio je i da se razmatra kako daljim investicijama dodatno  da se modernizuje rad Vojnogeografskog instituta, kako bi nastavio da bude u korak sa savremenim svetom, ali i kako obnoviti ljudske resurse Instituta što prijemom novog kadra, što školovanjem kadeta na Vojnoj akademiji.

Na kraju posete, ministar Stefanović je čestitao zaposlenima Vojnogeografskog instituta na značajnim uspesima koje su postigli i što svojim radom pomažu da naši vojnici budu efikasniji i svoje zadatke izvršavaju na najbolji mogući način.

Otvaranju Data centra VGI prisustvovali su načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Miroljub Čupić, komandant Centralne logističke baze brigadni general Petar Latković i zastupnik direktora VGI pukovnik Radoje Banković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)