EPISKOP LAVRENTIJE U DOBROM STANJU: Neophodno bolničko praćenje, upale su pod kontrolom

R. Dragović – V. Mitrić

18. 02. 2021. u 08:01

EPISKOP šabački i administrator valjevski Lavrentije, koji je, juče, primljen u Klinički centar Srbije, zbog upalnog procesa koji mu je eskalirao, oseća se dobro i na putu je potpunog oporavka, ali će morati još nekoliko dana da bude bolnički zbrinut, saznaju „Novosti“ u Eprahiji šabačkoj SPC.

ЕПИСКОП ЛАВРЕНТИЈЕ У ДОБРОМ СТАЊУ: Неопходно болничко праћење, упале су под контролом

Foto: V. Mitrić

Opšte stanje zdravlja našeg najstarijeg arhijereja i po godinama, 86, i po hirotoniji 54, je dobro. Pre nekoliko dana primio je revakcinu protov korona virusa. U vreme epidemije pridržava se, u doslovnom smislu, svih naloženih mera na kojima insistira i kod svog sveštenstva i monaštva u obe eparhije kojima upravlja.

- Vladika se radovao odlasku na Izborni sabor SPC, pošto je rukovodio i izborom predhodnog patrijarha Irineja, ali su lekari ocenili da je zdravlje preče - rečeno nam je u eparhiji SPC.

- Šalio se i govorio, kako je prošli put predsedavao Izbornim Svetim arhijerejskim saborom bez naknade, a da je sad red da dobije honorar. Veruje da će izbor srpskog patrijarha proći „kako Bog zapoveda“.

Umesto ovog uglednnog arhijereja, sednicom današnjeg Izbornog sabora predsedavaće episkop Vasilije Sremski, najstariji posle njega po hirotoniji. Vladika sremski je, u Manastiru Krka, inače, bio učenik Bogoslovije kome je srpski jezik i književnost predavao vladika Lavrentije. Sremski episkop je pre više od tri decenije uveo u tron vladiku Lavrentija kad je iz Evrope došao na čelo tadašnje Eparhije šabačko valjevske, koji će kasnije, svojom voljom, da podeli što bi retko ko od arhijeja učinio u tom obimu i obliku. Vladika Lavrentije će, kako saznajemo, pravo glasa ustupiti nekome od arhijereja koji imaju pravo glasa.

Novi poglavar SPC će biti četvrti od kada je vladika šabački postao arhijerej. Jedno vreme bio je vikarni episkop patrijarha Germana. Ostalo je upamćeno da je najviše njegovom zalaganju sprečen izbor novog patrijarha, pored život ali bolesnog patrijarha Pavla, što su, nažalost, neki arhijereji žarko želeli.Bio je veliki prijatelj, saborac i prijatelj predhodnog srpskog patrijarha Irineja, od koga je bio po godinama mlađi, ali po hirotoniji stariji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)