"VAKCINISAN SAM PRE 3 DANA I SADA SAM BOLESTAN" Doktor Tiodorović objasnio - "To nije od vakcine, pratite svoje kontakte!"

Novosti onlajn

13. 02. 2021. u 14:49

POSLE primljene prve doze vakcine protiv korona virusa i dalje se treba pridržavati svih mera, jer se tek 10-15 dana posle primanja druge doze osoba može smatrati zaštićenom.

ВАКЦИНИСАН САМ ПРЕ 3 ДАНА И САДА САМ БОЛЕСТАН Доктор Тиодоровић објаснио - То није од вакцине, пратите своје контакте!

Foto: Printscreen

- Najpre, da razjasnimo prvo kako se kreće na vakcinaciju. Savetovao sam sve kolege da ljudima treba skrenuti pažnju: zdrave osobe, dakle oni koji nemaju nikakve hronične bolesti, kada dolaze na vakcinaciju moraju biti potpuno zdravi, ne smeju da imaju temperaturu, bilo koju zaraznu bolest, moraju da budu, sportskim rečnikom rečeno - "fit" za primanje vakcine. Ali, kada je reč o ljudima sa hroničnim bolestima, njihovo stanje mora da bude kontrolisano - kaže prof. dr Branislav Tiodorović i dodaje:

- Da li je jedan pacijent sa hroničnom bolešću, bilo da je reč o malignim bolestima, dijabetesu ili kardiovaskularnim bolestima, spreman za vakcinaciju, to može jedino da kaže njegov izabrani lekar. On je jedini kompetentan za hronične bolesnike. Oni znaju da li je njihov pacijent u stanju da primi vakcinu. To mora da se poštuje i onda neće biti nikakvih problema i neželjenih reakcija. Dakle, hronični bolesnici, prvo kod svog izabranog lekara, pa na vakcinaciju - savetuje prof. Tiodorović.

Pratite svoje kontakte

Kada je reč o zdravim ljudima, pravila su jasna, kaže dr Tiodorović i objašnjava:

- Zdravim ljudima treba ovo reći: razmislite dobro da li u porodici ima nekog ko ima znake oboljenja, da li na vašem radnom mestu ili među prijateljima sa kojima pijete kafu ima nekog ko ima simptome ili već ima potvrđen covid 19. Ako ima - onda je pretpostavka da ćete i vi dobiti neki oblik covid 19. Može da se desi da budete u inkubaciji, treći, četvrti, peti dan, pa da dođete i primite vakcinu. A onda prođe još koji dan i kod vas se pojavi bolest u kliničkom obliku. Izgubite čulo mirisa, ukusa, dobijete temperaturu, malaksalost… Imali smo takve slučajeve. Jave se ljudi, pa kažu: ja sam vakcinisan pre tri, četiri dana i sada sam bolestan. To nije od vakcine! Zarazili ste se ranije. Zato je važno pratiti sebe, svoje kontakte i znati u kakvom ste stanju pred vakcinaciju.

Još jednom je objasnio šta treba da radite ukoliko ste imali rizične kontakte.

– Uradite PCR test, ako je test pozitivan onda se ne vakcinišete. Tek kada budete "čisti", onda idite na vakcinaciju. Šta znači čisti: negativan PCR test, ili da imate antitela, potom da vam D-dimer ne bude povišen, da vam broj leukocita bude u normali. Kada sve to bude kako treba, onda možete da idete na vakcinaciju. Otpilike mesec dana posle preležanog covid 19, možete na vakcinu. Dakle, i onaj ko je preležao mora da se vakciniše. Zato, da ne biste morali da odlažete drugu dozu, vodite računa da između dve doze vakcine poštujete sve mere. Maska, distanca - naglašava dr Tiodorović.

Pozitivan sam na covid 19 i to ne znam, pa primim vakcinu. Šta onda?

- Ništa loše vam se neće dogoditi. Da razjasnimo, nas sve koči faktor vreme. Niko u svetu nije imao dovoljno vremena da prouči sve moguće reakcije na vakcinu. Možda će nekome ko ima lakši oblik bolesti, vakcina biti samo "buster" koji će da mu poveća broj antitela i dodatno ojača imuntet. Zdravom, mladom organizmu će tako i biti. Ali, ako neko ima neke druge bolesti, hronične, njemu vakcina u tom slučaju može da izazove problem. Dakle može da se desi da bolest, koja je počela, bude pojačana vakcinom. Zato, ponavljam - važno je da pratite svoje zdravlje i posavetujete se sa svojim izabranim lekarom. I, čuvajte se između dve doze: maska, distanca, perite ruke to je najvažnije. Bićete potpuno zaštićeni od korona virusa od 14 do 21 dan posle druge doze vakcine – kaže prof. dr Branislav Tiodorović.

(eKlinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...