PLUĆNU FUNKCIJU MERE NA DALJINU: Od sada će astmatičari moći sami da kontrolišu svoju bolest putem aplikacije na telefonu

B. RADIVOJEVIĆ

12. 02. 2021. u 10:57

PACIJENTI oboleli od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća dobiće besplatno uređaje pomoću kojih će moći samostalno da prate plućnu funkciju.

ПЛУЋНУ ФУНКЦИЈУ МЕРЕ НА ДАЉИНУ: Од сада ће астматичари моћи сами да контролишу своју болест путем апликације на телефону

Foto: Udruženje

Na taj način, lekari će i u doba pandemije moći da prate pacijentovo stanje putem mobilne aplikacije i uređaja koji se priključuje u telefon.

Zbog epidemije izazvane korona virusom posete lekarima značajno su redukovane, a od kada je počela i imunizacija protiv COVID 19, pacijenti koji boluju od astme, alergija i HOBP imaju mnogo pitanja, nedoumica i poteškoća prilikom kontaktiranja lekara. Zato Udruženje "Pobedimo astmu i alergije" nastavlja sa organizovanjem besplatnih savetovališta "Kec na 10" do leta, kada se i očekuju pojačane tegobe kod ove grupe pacijenata.

Oni će moći da se posavetuju o svojoj osnovnoj bolesti, vakcinaciji, terapiji, sa pulmolozima iz Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu.

- Dobijamo donaciju koja će značajno unaprediti kvalitet života i lečenja pacijenata sa astmom. U uslovima nedostupnosti lekara i bitnih metoda za utvrđivanje faze bolesti, donacija od 50 pik- floumetra omogućiće da 50 pacijenata, za početak, na osnovu unapred utvrđenog plana sebi pomognu u situacijama kada osete pogoršanje, da prate stanje i kontrolišu bolest.Besplatna online savetovališta su pružila mogućnost pacijentima obolelim od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća i alergijskog rinitisa da, u vreme kada su sve klinike za pulmologiju u Srbiji bile u kovid sistemu, dođu do lekara i potraže savet, mišljenje, preporuku. Dogovorili smo se sa stručnjacima iz zavoda da organizujemo još dodatnih online savetovališta za pacijente, svake druge srede od 16 do 19 sati. Konsultacija će trajati 20 minuta po pacijentu, a prijavljivanje je na Fejbuk stranicu "Pobedimo astmu i alergije"(poruke uinbox) i putem e-mail adrese: pobedimo.astmu.alergije@gmail.com - istakla je Ivana Vračar, predsednica Udruženja pacijenata "Pobedimo astmu i alergije" na web konferenciji "Kec na 10".

 

Foto: Udruženje

 

Procene su da oko osam odsto odraslog stanovništva boluje od astme, dakle oko 500.000 ljudi u Srbiji, dok se trećina stanovništva susrela sa nekim oblikom alergije. Astma je najmasovnija hronična bolest i u svetu i procenjuje se da će do 2050. polovina čovečanstava imati ozbiljne probleme sa alergijama.

- Pacijenti su bili uplašeni čim je naša ustanova ušla u "kovid sistem", mnogi su preskakali svoje terapije i posete lekaru iz straha da se ne zaraze korona virusom, samim tim dešavala su se i pogoršanja bolesti. Upravo takvim pacijentima je savetovalište "Kec na deset" bilo najpotrebnije. Moram da napomenem da je od izuzetnog značaja da svi pacijenti redovno uzimaju svoju terapiju, kako bi se njihova bolest držala pod kontrolom, a za kontrolu bolesti sada imaju i pik- floumetara, koji će biti dostupni određenom boju pacijenata. To je uređaj kojim se kontroliše jedan od parametara plućne funkcije i pokazatelj je da li je bolest pod kontrolom ili ne- rekla je dr Ljiljana Timotijević, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu na web konferenciji "Kec na 10".

Doktorka Timotijević kaže da uređaj omogućava lekarima da ustanove da li i u kojoj meri treba da koriguju terapiju. Pacijent je u obavezi da duva u uređaj tri puta ujutru i tri puta uveče, tako se meri i prati razlika protoka vazduha u jutarnjim i dnevnim satima i u zavisnosti od toga koliko zabeležene vrednosti variraju tokom dana, preduzimaju se koraci. Ranije se to radilo ručno, danas je prilagođeno pametnim telefonima, i u nekoliko klikova putem određene aplikacije lekari prate sve vrednosti na daljinu, i onda prepisuju terapiju.


KOD ČETVRTINE BOLEST NIJE POD KONTROLOM

Istraživanja koja su rađena u svetu pokazala su da je kod četvrtine lečenih pacijenata astma nekontrolisana, a ponegde čak i kod polovine pacijenata.

Kod velikog broja pacijenata, zbog neadekvatne terapije i nepravilne upotrebe inhalera, dolazi do česte pojave simptoma, poput gušenja i napada, koji se samo trenutno saniraju lekovima za olakšanje simptoma. Više od 50 odsto pacijenata nije uzimalo terapiju svakodnevno kako im je propisano, dok je 92 odsto ispitanika mislilo da dobro kontroliše svoju astmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara