RUSKI STRUČNJACI STIGLI U SRBIJU: Uskoro kreće proizvodnja vakcine "Sputnjik Ve" na Torlaku

Tanjug

11. 02. 2021. u 14:29

DELEGACIJA ruskih stručnjaka, koja bi u Institutu "Torlak" trebalo da proceni tehnološke i kadrovske kapacitete te istitucije za proizvodnju vakcine "Sputnjik Ve", stigla je danas u Srbiju, rečeno je u kabinetu ministra za inovacije Nenada Popovića.

РУСКИ СТРУЧЊАЦИ СТИГЛИ У СРБИЈУ: Ускоро креће производња вакцине Спутњик Ве на Торлаку

Foto: EPA

Oni su nešto posle 12.00 sati sleteli na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a kako je najavljeno, sastanak delegacija Srbije i Ruske Federacije povodom uspostavljanja zajedničke proizvodnje cepiva biće održan danas u 15 sati u Palati Srbija.

Nakon sastanka, predviđene su izjave za medije.

Kako je ranije rekao ministar za inovacije Nenad Popović, ruski stručnjaci će utvrditi ima li uslova za početak proizvodnje vakcine "Sputnjik", čija prva faza podrazumeva dobijanje supstance iz Rusije, a punjenje u ampule, pakovanje i distribuciju u Srbiji, dok druga faza podrazumeva pun ciklus proizvodnje u našoj zemlji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je želja državnog vrha Srbije i Rusije da se proizvodnja te vakcine ostvari na Torlaku i da su o tome nedavno razgovarali predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

On je rekao da bi prva faza mogla da krene u naredna dva - tri meseca. Takođe, naveo je da je planirano da kapaciteti proizvodnje vakcine budu toliki da zadovolje ne samo potrebe Srbije, već i regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)