SAHARSKA PRAŠINA STIŽE U SRBIJU: Upozorenje meteorologa - evo šta bi trebalo da urade vozači

Novosti online

09. 02. 2021. u 10:49

PREKO sredozemnog mora u Evropu je stigla velika količina saharske prašine, koja se očekuje i u Srbiji! Tako ne treba da vas začudi ako se ovih dana javi crvena kiša koju možete videti tek kad padne, i to na prozorima, automobilima, pa čak i odeći!

САХАРСКА ПРАШИНА СТИЖЕ У СРБИЈУ: Упозорење метеоролога - ево шта би требало да ураде возачи

Foto: A. Stevanović

Strujanjem veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana stiću i čestice iz sahare, pa narednih dana kiša koja ne bude padala može da bude žuta, crvena ili prljava, tj. da sadrži čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Ovo je potpuno prirodna i bezopasna pojava i uobičajena pri ovoj sinoptičkoj situaciji. Zbog aktuelne situacije, narednih dana u Nemačkoj će padati sneg s česticama peska iz Sahare, pa će on ponegde biti crvenkast ili žute boje - objasnio je meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu. 

- Prema našim predelima struji veoma topao vazduh koji je južnog strujanja. Vazduh potiče sa severa Afrike i sadrži čestice Sahare. Kada ovaj vazuh prelazi preko Mediterana, kondenzuje se i postaje bogat vodenom parom, pa u našim predelima beleže ova crvena, odnosno žuta ili obijena kiša - napisao je on. 

Inače, ova kiša po pravilu u Evropu stiže dva do tri puta godišnje. 

Tragovi ove kiše uglavnom se mogu videti na kolima, te se stoga vozačima ne preporučuje da pre toga vode. Takođe, tragovi se mogu videti i na garderobi i prozorima. Preporuka je da se prozori posle te kiše najbolje čiste pomoću hladne vode, deterdženta, sirćeta i dobrog brisača za stakla.

(Srbija Danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a