SOS TELEFON ZA NOVINARE: Vlada Srbije osnovala posebnu radnu grupu za bezbednost

V. C. S.

08. 02. 2021. u 10:30

REPUBLIČKO javno tužilaštvo evidentiralo je prošle godine 49 slučajeva krivičnih dela napada na novinare, kaže za "Novosti" Veran Matić, predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

СОС ТЕЛЕФОН  ЗА НОВИНАРЕ: Влада Србије основала посебну радну групу за безбедност

Foto Arhiva Novosti

Zato je Vlada osnovala novu Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara, krajem godine, čiji je i Matić član, a najavljeno je i osnivanje SOS telefona i sajta i aplikacije "Bezbedni novinar".

Predsednik nove radne grupe je Dejan Stojanović iz Ministarstva za kulturu i informisanje, a u njoj su predstavnici Kabineta premijerke, više ministarstava, zaštitnik građana, RJT, predstavnici udruženja i sindikata... Zadatak joj je da podigne efikasnost reagovanja u slučajevima napada na novinare i prati preduzete radnje. Za razliku od nove, stalna radna grupa je formirana dogovorom medijskih udruženja, RJT i MUP-a, a fokus joj je krivično-pravna zaštita novinara.

POMOĆ Veran Matić, Foto Tanjug

- To je samo deo problema bezbednosti novinara, jer se naveći broj pretnji, diskreditacija i kleveta ne goni po službenoj dužnosti, već po prijavama novinara i medijskih radnika, i ličnim tužbama - kaže Matić. - Medijska zajednica ističe i političke pritiske i atmosferu govora mržnje. Nova radna grupa moći će, kao Vladino telo, da inicira promene u krivičnom zakonodavstvu i stvaranje mehanizama prevencije.

Takođe nedostaju i javne osude od strane izvršne vlasti i najvišeg političkog vrha u slučajevima težih ugrožavanja bezbednosti.

SAMO TREĆINA REŠENA

U TRI prošlogodišnja predmeta napada na novinare doneta je osuđujuća presuda, u 13 je u toku sprovođenje dokaznih radnji, u 15 postupak po zahtevu za prikupljanje obaveštenja, sedam prijava je odbačeno, u pet je sačinjena službena beleška, u jednom je u toku postupak pred sudom... Sve u svemu, konačna odluka doneta je u 17 slučajeva, uključujući i odbačaj prijave, što čini svega 34 odsto, dok u 14 slučajeva identitet počinioca nije otkriven.

Jednom mesečno grupa će se sastajati sa premijerkom i ministarkom za kulturu i informisanje. Matić očekuje da će se ubrzo obezbediti i novac za SOS telefon, sajt i aplikaciju, i da će oni startovati u narednih mesec dana.

ZLOČIN Mesto gde je ubijen vlasnik "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija, Foto Arhiva Novosti

- Vodeći pravnici, advokati i stručnjaci za bezbednost davaće informacije ugroženim novinarima koje korake da preduzmu. Vršiće se i selekcija slučajeva, kako bi se smanjio broj prijava koje tužilaštvo odbije. Novinari će biti upućeni i na besplatnu pravnu pomoć, postojaće svakodnevni pregled prijava i brže reagovanje, jer će novinari dobijati direktne telefone kontakt-tačaka u MUP-u i RJT, kojih širom Srbije ima skoro 200 - objašnjava Matić.

Jedan od prioriteta je i jedinstvena evidencija. Ovo je važno jer je bilo puno neslaganja između podataka RJT i medijskih udruženja. Lane su udruženja registrovala 29 fizičkih napada, a tužilaštvo 10 manje. Udruženja su registrovala 41 slučaj pretnji, a tužilaštvo 25, od devet slučajeva napada na sajtove medija nijedan nije prijavljen tužilaštvu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju