OVA MESTA SU LEGLA ZARAZE KORONOM U SRBIJI! Članovi kriznog štaba uputili važan apel svim građanima - evo kako da se zaštitimo

Novosti online

07. 02. 2021. u 11:18

SKIJALIŠTA u Srbiji leglo su zaraze, pa se zbog velikog broja mladih koji se vraćaju sa zimovanja ponovo beleži porast novih slučajeva korone, upozoravaju lekari!

ОВА МЕСТА СУ ЛЕГЛА ЗАРАЗЕ КОРОНОМ У СРБИЈИ! Чланови кризног штаба упутили важан апел свим грађанима - ево како да се заштитимо

Foto Ž. Knežević

Do zaražavanja dolazi jer se ne vodi računa o zaštitnim merama na stazama gde su velike gužve, ali ni po kafićima, restoranima i ostalim objektima. Osim što se zaraze, veći je problem što po povratku ne ostaju u izolaciji, već odmah odlaze u kolektiv i u posetu starijim članovima porodice kojima prenesu virus.

Nema opuštanja

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je jasno da su se ljudi uželeli putovanja, ali moramo da se strpimo jer broj novozaraženih ne pada.

- U poslednjih nekoliko dana primetan je porast broja pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Lekari su ustanovili da je došlo do porasta broja zaraženih starijih osoba koje su imale kontakta sa decom ili unucima koji su se vratili sa skijanja. Nema mesta za paniku, ali ne smemo bilo kojim nekontrolisanim potezom da ugrozimo sav trud i borbu protiv korone koju smo vodili dobro do sada. Zato apelujemo na građane da se još malo suzdrže od putovanja, naravno, i da se pridržavaju svih mera zaštite kako se ne bi zarazili - apeluje Đerlek.

Sa njim je saglasan i direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović. On kaže da sada nije momenat da se građani ponašaju neodgovorno jer se tako broj novoobolelih neće smanjivati u narednom periodu.

- Broj novozaraženih donekle jeste manji kada pogledamo neke mesece unazad. Ali još nemamo trend opadanja, već se danima održava stalni priliv pozitivnih i novoobolelih. Jedan deo njih je bio na nekom od skijališta, gde je došlo do zaražavanja. Mladi nakon skijanja imaju blaže oblike bolesti, dok njihovi stariji rođaci imaju teže slike. I to je najveći problem - objašnjava direktor Infektivne klinike, a onda apelovao na sve one građane koji su primili prvu dozu vakcine protiv korone:

- Oni ne smeju da misle da su zaštićeni, kao i da mogu "da bace maske". Moraju da čekaju da dobiju i drugu dozu. Vakcina postiže efekat 10 do 15 dana posle revakcine - ističe.

Loša statistika

Da se i te kako vidi nepoštovanje mera i "opušteno" ponašanje građana, potvrđuju i najnoviji podaci Ministarstva zdravlja. Do juče u 15 sati u Srbiji je na kovid-19 testirano 12.047 osoba, a virus je registrovan kod 1.863. Procenat zaraženih u odnosu na testirane je 15,45 odsto, što je blagi porast u odnosu na prethodni dan. Nažalost, preminulo je još 14 naših građana.

- U bolnicama se trenutno leče 3.994 pacijenta, a na respiratoru je čak 138 obolelih sa teškom kliničkom slikom. Ukupan broj zaraženih u našoj zemlji od početka epidemije je 402.700 - kažu u Ministarstvu zdravlja.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas