HRVATI POHVALILI NAŠU ZEMLJU: Srbi mogu da biraju koju će vakcinu primiti, sve je brzo i učinkovito

Novosti online

06. 02. 2021. u 09:52

U BETONSKOJ dvorani beogradskog sajma desetine medicinskih sestara u zaštitnim odelima daju vakcinu protiv virusa korona mladima i starima, toliko brzo i učinkovito da je Srbija po tome prva u kontinentalnoj Evropi.

ХРВАТИ ПОХВАЛИЛИ НАШУ ЗЕМЉУ: Срби могу да бирају коју ће вакцину примити, све је брзо и учинковито

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ovim rečima hrvatski mediji opisuju proces vakcinacije u Srbiji i dodaju da je u našoj zemlji za gotovo dve nedelje vakcinisano pola miliona od ukupno sedam milona ljudi, što je najviše nakon Britanije, po podacima naučne internet publikacije "Our vorld in data".

Bitna razlika je u tome što se ljude većinom vakcinišu kineskom vakcinom koje je proizveo Sinofarm, dodaju.

Dok vakcinacija u Evropskoj uniji sporo napreduje, što je izazvalo velike kritike, Srbija je sprovodi brzo zahvaljujući ugovorima s kineskim i ruskim proizvođačima.

- Srbi mogu birati koju će vakcinu primiti, a nude im se Fajzerovo i Biontekovo cepivo, kao i ruski Sputnik V i Sinofarmovo - ističu hrvatski mediji.

Ipak najviše se vakcinišu kineskim cepivom, pošto je Srbija dobila milion doza sredinom januara, dodaje se.

Foto: Fejsbuk/Goran Vesić

 

Kako navode, srpski predsednik Aleksandar Vučić sebi pripisuje uspešnu kampanju vakcinisanja. 

- Pisao sam u novembru Si Đinpingu i cena je drastično snižena - rekao je  medijima o dogovoru koji je sklopio s kineskim kolegom o nabavi Sinofarmove vakcine.

- Kad vidite cenu, podignućete mi jednoga dana spomenik - dodao je.

Po dolasku u centar za vakcinaciju u glavnom gradu, doktori pregledaju pacijente nakon čega odlaze u zonu za registraciju i na vakcnisanje. Sve traje svega 15 minuta, ne računajući kratko čekanje nakon vakcnisanja da bi se videlo hoće li biti nuspojava.

Foto: Printskrin

 

- Svi su tačno znali što rade, bilo je dosta osoblja, svi su bili ljubazni - kazala je AFP-u posle vakcnisanja Snežana Krivokapić, 38-godišnja menadžerka za komunikacije. 

Osim kineskih vacina, Srbija je uvezla i preko 30.000 doza Fajzera i Biontka , kao i 40.000 doza Sputnika V. Vučić je nedavno najavio da će srpski „prijatelji” poslati još milion doza prije marta, ne ulazeći u pojedinosti.

Osim Albanije, Srbija je jedina zemlja u regiji koja je započela cijepljenje zahvaljujući vlastitim dogovorima s farmaceutskim kompanijama.

Druge zapadnobalkanske vlade nisu bile uključene u evropski program podele vakcine u decembru i još uvek čekaju vakcine koje su im obećane putem mehanizma Kovaks za pomoć siromašnijim zemljama.

Kina je na početku pandemije brzo poslala Srbiji pošiljku maski i druge opreme, što je Srbija isticala, dok je slična pomoć EU dobila manje pažnje.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

 

Susedna Mađarska je jedina država članica EU koja je odobrila i kinesko i rusko cepivo, objavivši da je naručila pet miliona doza Sinofarmovih vakcina. Premijer Viktor Orban nedavno je pozdravio „inspirativan primer” Srbije i ocenio da je zemlja „laboratorija” u kojoj će se videti kako kinesko cepivo deluje.

Sinofarm tvrdi da je njihova vakcina Velo, koje koristi neaktivni virus, 79 odsto učinkovita, premda zapadni skeptici upozoravaju na nedovoljnu transparentnost i manjak podataka o kliničkim ispitivanjima.

Srpska doktorka Dragana Milošević kaže da se bez kineskom vakcinom bez problema dnevno vakciniše 2.000 ljudi.

- Do sada nije bilo apsolutno nikakvih nuspojava - kazala je.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna