POVODOM SVETSKOG DANA BORBE PROTIV RAKA: Lečenje i prevencija karcinoma - zadatak savremene nauke

Tanjug

05. 02. 2021. u 23:20

NAUČNA istraživanja i razvoj lekova veoma brzo napreduju i na polju lečenja i na polju prevencije karcinoma, a velika pažnja poklanja se potrebama pacijenata i tome da im se uz pomoć najsavremenijih terapija obezbedi mogućnost da značajno unaprede kvalitet života.

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА: Лечење и превенција карцинома - задатак савремене науке

Foto: Depositphotos

“Danas svaki drugi pacijent živi pet ili više godina od dana kada mu je dijagnostikovan karcinom. Pre samo deset godina to je uspevalo tek svakom dvadesetom pacijentu”, kaže dr Aleksandar Biljić Erski za Tanjug povodom Svetskog dana borbe protiv karcinoma koji je obeležavan u četvrtak i u Srbiji.

On je dodao da su ovi rezultati velika motivacija za naučnike da nastave dalje i da trenutno, na primer, samo jedna kompanija klinički testira čak 16 novih lekova za obolele od karcinoma pluća, prostate, leukemije i čvrstih tumora.

Svake tri sekunde karcinom odnese jedan ljudski život. Najviše života odnese karcinom pluća, a potom karcinom debelog creva.

Ova dva karcinoma odgovorni su za smrt četvrtine svih pacijenata obolelih od karcinoma.

U isto vreme rizik od obolevanja kod ovih tipova karcinoma može se značajno umanjiti dobrim životnim navikama.

Prevencija, rana dijagnostika i rano lečenje mogu značajno da smanje broj umrlih.

Ključni faktori u smanjenju rizika od karcinoma je smanjenje koriščenja duvana i alkohola, izmena ishrane i smanjenje gojaznosti, napominje dr Biljić Erski.

Na desetine hiljada naučnika na planeti traži svakodnevno načine da pomogne pacijentima obolelim od karcinoma, podseća dr Biljić Erski i dodaje da širom sveta ova podmukla bolest godišnje odnese deset miliona života, ali i da bi trenutno dostupne terapije mogle da spasu trećinu njih samo da nisu zapostavljeni prevencija i rana dijagnoza bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)