"CRNA RUŽA" HARA SRBIJOM: Vrbuju osnovce i srednjoškolce, evo ko im je glavna meta

Novosti online

03. 02. 2021. u 17:01

VERSKA organizacija "Crna ruža" pustila je odavno svoje pipke i na jugu Srbije, a u prošloj godini zabeleženo je više pokušaja vrbovanja leskovačkih osnovaca i srednjoškolaca, upozorili su danas iz Odbora za prevenciju bolesti zavisnosti i borbu protiv verskih sekti Skupštine grada Leskovca, navodi JuGmedia.

ЦРНА РУЖА ХАРА СРБИЈОМ: Врбују основце и средњошколце, ево ко им је главна мета

Foto: Depositphotos

Kako je istakla Aleksandra Miletić, autorka brošure "Verske sekte", koja je predstavljena danas, iz “Crne ruže” omladince uglavnom vrbuju preko interneta.

To je jedna od najopasnijih sekti koja deluje u Srbiji. Putem interneta kontaktiraju decu koja dolaze iz destruktivnih porodica, decu koja nemaju jednog od roditelja, koja nisu zadovoljna svojim fizičkim izgledom ili su odbačena od društva zato što su drugačiji po načinu odevanja ili razmišljanja, lošeg socijalnog i egzistencijalnog statusa… - navela je ona.

Kako kaže, problem je u tome što je ranijih godina velikom broju dozvoljavano da se registruju kao verska udruženja.

- A iza njihovog delovanja krilo se sasvim nešto drugo - upozorava Miletić.

Za Crnu ružu se vezuju samoubistva i ritualna ubistva

Sekta crna ruža ekspanziju je doživela 1992. godine kada je otkrivena grupa od nekoliko desetina mladića i devojaka koji su se okupljali na subotičkim grobljima, izvodeći satanistički ritual i pijući životinjsku krv.

U toj grupi bilo je mnogo maloletnika koji su nakon konzumiranja droge učestvovali u ritualu samopovređivanja. Tajanstveni šef, vođa sekte, uvek nosi masku i kapuljaču, krijući identitet – stoji u studiji policije o sektama, ali se navodi da je „Crnu ružu“ još četrdesetih godina vodio misteriozni Riječanin kojeg su članovi zvali „ON“.

Nastala je iz Satanine crkve Antona Šandora la Veja i da se na našim prostorima vezuje za ritualna ubistva i samoubistva. Svi njeni članovi uglavnom završavaju tragično, tako što budu ubijeni ili se sami ubiju.

Ilić: Predavanja u osnovnim školama

Novi predsednik Odbora za prevenciju bolesti zavisnosti i borbe protiv verskih sekti doktor Milan Ilić podsetio je da oni godinama unazad organizuju najrazličitije aktivnosti, sve u cilju obeležavanja današnjeg dana.

- S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, prošle godine smo odlučili da to uradimo na drugačiji način. Prethodnih godina bile su izvođene predstave, dok smo sada delili propagandni materijal, zatim brošuru za nešto starije „Igraj za zdravlje, droga jok bre“ i vodič za roditelje, čime smo obuhvatili sve uzrasne strukture i u svima njima mogu se pročitati stvari koje se tiču psihoaktivnih supstanci i kako nikada ne treba doći u kontakt sa psihoaktivnim supstancama. Najznačajnija je svakako edukacija koju sprovodimo, odnosno predavanje kojem su obuhvaćene sve osnovne škole na teritoriji našeg grada. Pored toga, organizujemo i veliki broj radionica u saradnji sa Narodnom bibliotekom, učestvujemo i u humanitarnim aktivnostima i tesno sarađujemo i sa Savezom za školski sport, jer je veoma važan zdrav način života. Sve ove aktivnosti imaju zajednički cilj, a to je obavljanje primarne prevencije, koja je svakako najvažnija i to je osnovna delatnost, našeg odbora - rekao je Ilić.

Verske zajednice

Kako su prošlog oktobra rekli iz MUP-a, u ovom ministarstvu ne postoji odeljenje ili osoba koja se bavi sektama. "One se sada registruju kao verske zajednice i ne postoji neko ko to prati".

U registru crkava i verskih zajednica koji se nalazi na sajtu Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, nalaze se, osim "tradicionalnih crkava koje na ovim prostorima imaju viševekovni kontinuitet", i Biblijski centar-Dobra vest, Crkva Golgota u Srbiji, Hrišćanska zajednica Logos, Harizmatska zajednica vere, Zavetna crkva Sion, Slobodna crkva Beograd, Hristova crkva braće, Crkva božja, Hrišćanska nazarenska verska zajednica, Hristova duhovna crkva, Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati