DOK DRUGI ČEKAJU VAKCINU-SRBI MOGU DA BIRAJU: Britanska agencija Rojters o izuzetnim uspesima naše zemlje na polju imunizacije stanovništva

Tanjug

03. 02. 2021. u 16:35

BRITANSKA agencija Rojters danas piše o vakcinaciji u Srbiji i konstatuje da za razliku od ljudi u drugim zemljama koji brinu kada će biti vakcinisani, građani Srbije mogu da se usredsrede na to za koju vakcinu protiv korona virusa će se odlučiti.

ДОК ДРУГИ ЧЕКАЈУ ВАКЦИНУ-СРБИ МОГУ ДА БИРАЈУ: Британска агенција Ројтерс о изузетним успесима наше земље на пољу имунизације становништва

Foto: Agencija Pristup

Rojters navodi da u okviru masovnog državnog programa vakcinacije, građani Srbije mogu trenutno da biraju između vakcina kompanije Fajzer-Biontek, kineskog Sinofarma ili ruskog Sputnjika, navodi britanska novinska agencija u tekstu iz Beograda.

Građani Srbije, takođe, mogu da se odluče da prime ono što je dostupno određenog dana u nadi da će se brže vakcinisati.

Agencija ističe da je preko ugovora sa proizvođačima i vladama, Beograd do sada obezbedio milion doza vakcine iz Kine i desetine hiljada doza vakcina drugih proizvođača, zbog čega ima drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, odmah iza Velike Britanije.

Penzioner Siniša Ilić, koji je čekao red ispred hale 11 Beogradskog sajma, rekao je za Rojters da se odlučio za Fajzer-Biontek, koja je odobrena u Evropskoj uniji, za koju se nada da će mu dozvoliti da otputuje tamo.

- Želeo sam Fajzer... jer mi je dete u Nemačkoj... da bih mogao bezbedno da putujem - rekao je on.

Građani ispred hale tri, čekali su na red za Sinofarmovu vakcinu.

- Moj dugogodišnji prijatelj, lekar, rekao mi je da se vakcinišem kineskom vakcnom. Dobra je - rekao je za Rojters Miladin Đurović.

Britanska novinska agencija navodi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas zatražio od kineskog predsednika Si Đinpinga još izvesnu količinu vakcina, kao i od predsednika Rusije Vladimira Putina.

U saopštenju iz kancelarije srpskog predsednika se navodi da Srbija planira da izgradi proizvodni pogon za lokalnu proizvodnju vakcine Sputnik V, prenosi Rojters i dodaje sa su do sada Indija i Južna Koreja počele sopstvenu proizvodnju Sputnjika V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)