PLAGIRALA ČAK 150 STRANA PREVODA POKOJNOG KOLEGE: Evo zašto je Danica Popović dobila javnu opomenu Univerziteta u Beogradu

Novosti online

03. 02. 2021. u 11:45

UNIVERZITET u Beogradu potvrdio je u petak da je profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović plagirala rad pokojnog kolege, profesora Stojana Babića, iz udžbenika "Međunarodna ekonomija" i potpisala ga kao svoj rad.

ПЛАГИРАЛА ЧАК 150 СТРАНА ПРЕВОДА ПОКОЈНОГ КОЛЕГЕ: Ево зашто је Даница Поповић добила јавну опомену Универзитета у Београду

Foto: Printscreen

Nakon većanja različitih komisija i ulaganja žalbi od strane profesorke, Univerzitet je u petak doneo konačnu odluku i izrekao javnu opomenu profesorki Popović.

To znači da ona više ne može da bude u upravi fakulteta, kao ni da bude na pozicijama poput šefa katedre ili dekana. Takođe, profesorka Popović neće moći da traži odlaganje odlaska u penziju, što je česta praksa među univerzitetskim profesorima.

Ona se takođe povukla sa svih bitnih predmeta koje je držala, iako takva procedura nije propisana javnom opomenom.

Stručna komisija Ekonomskog fakulteta u Beogradu potvrdila je još 2020. godine da je prof. Danica Popović u svom prevodu udžbenika iz međunarodne ekonomije doslovno preuzela čak 150 strana, čiji je prevodilac pokojni profesor Ekonomskog fakulteta Stojan Babić, čime je na najgrublji način zloupotrebila njegovo delo, a slučaj je 

Stručna komisija formirana je nakon što je Etička komisija Ekonomskog fakulteta u junu 2019. godine, na zahtev studenta Aleksandra Jakšića, pokrenula postupak za utvrđivanje neakademskog ponašanja profesorke Popović. Njoj se na teret stavljalo da je prilikom izdanja novog prevoda udžbenika iz Međunarodne ekonomije, autora Dominika Salvatorea, zloupotrebila raniji prevod svog preminulog kolege.

Rezultat softverske analize preklapanja prvih 11 poglavlja dva prevoda pokazuje da je različit procenat preklapanja teksta po poglavljima. On se kreće od samo tri odsto kod uvodnog poglavlja, do 70 odsto kod 10. poglavlja. Prosečno za svih jedanaest glava knjige to iznosi 43 odsto preklapanja teksta. "Turnitin" (softver za otkrivanje plagijata) pokazao je i broj preklopljenih stranica po poglavljima, koji za svih 11 poglavlja upoređenih prevoda iznosi 150 strana, od ukupno 350, koliki je obim prvih 11 poglavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili