RTS DOBIO DIREKTORA: Bujoševiću drugi mandat

V.C.S.

02. 02. 2021. u 17:49

DRAGAN Bujošević izabran je za generalnog direktora RTS-a, odlučio je Upravni odbor nacionalne televizije na današnjoj sednici i on će tu funkciju vršiti narednih pet godina. Bio je to četvrti zaredom ponovljeni konkurs za prvog čoveka Javnog medijskog servisa, pošto su prethodna tri, od maja prošle godine, propala.

РТС ДОБИО ДИРЕКТОРА: Бујошевићу други мандат

Foto: V. Danilov

Prema informacijama do kojih su došle „Novosti“, od devet članova UO za Bujoševića je glasalo sedam. Minja Nikolić, zamenik predsednika UO, ovo nije mogao neposredno posle sednice da potvrdi.

- Sednica je završena kasno popodne i Dragan Bujošević je dobio neophodnu dvotrećinsku većinu. To je sve što za sada mogu da kažem – rekao je Nikolić.

U trci za ovu funkciju bilo je 14 kandidata, koji su ispunili formalne uslove, plus tri prijave, koje su u startu odbačene.

UO birao je između Bujoševića, generalnog sekretara kuće Svetislava Veljkovića, bivšeg pomoćnika ministra kulture Saše Mirkovića, novinara, urednika i voditelja RTS Olivere Jovićević i Vladimira Palikuće, pomoćnika izvršnog direktora kuće Tatjane Ćitić, penzionisane direktorke tehnike Milene Vučetić, odgovornog urednika PGP RTS Marka Milutinovića. Van RTS su konkurisali Miloš Rajković, bivši član Saveta REM-a, doskorašnji prvi čovek nedeljnika „Ekspres“ Slobodan Orlić, reditelj Đura Mrđa, Zoran Cvetković iz RTV-a, pesnik Vladan Rakić i novinar Miodrag Popov.

Iz trke su prethodno ispali Svetislav Nedeljković, Gordana Bralić Bingulac i Dejan Stanković, jer nisu ispunili uslove.

Dragan Bujošević funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora obavlja od 5. maja, kada mu je istekao petogodišnji mandat. U međuvremenu su raspisana tri konkursa na kojima je i on učestvovao, ali nijedan kandidat nije imao neophodnu dvotrećinsku većinu članova UO.

Rođen je 1954. Novinarstvo je diplomirao na Fakultetu političkih nauka i u listu „Politika“ radio od 1976. Od 1993. radi u nedeljniku NIN kao novinar, pomoćnik i zamenik glavnog urednika, zatim je bio glavni urednik „Evropljanina“ od 1997. do 1999, posle čega opet odlazi u NIN. Između 2001. i 2006. radi za BK Televiziju, pa za TV Enter, piše kolumne za dnevni list „Alo“, da bi 2008. došao na čelo „Politike“. Od 2011. do 2015. na Prvoj srpskoj televiziji vodi emisiju „Stav Srbije“, a 5. maja 2015. izabran je  za generalnog direktora RTS. Pošto je 15. januara 2019. navršio 65 godina i stekao uslov za odlazak u redovnu starosnu penziju, Bujoševiću se mandat na mestu direktora produžavao na po šest meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega