NOVAC DELJEN MIMO SVIH ZAKONA: Revizori utvrdili brojne nepravilnosti na Beogradskom univerzitetu, rektorka kaže da budžet nije oštećen

Lj. BEGENIŠIĆ

01. 02. 2021. u 10:00

IZVEŠTAJ Državne revizorske institucije (DRI) o poslovanju Beogradskog univerziteta za 2019. godinu pokazuje da je na ovoj visokoškolskoj ustanovi bilo nenamenskog trošenja sredstava, odnosno da je zaposlenima isplaćivano više novca nego što propisi dozvoljavaju.

НОВАЦ ДЕЉЕН МИМО СВИХ ЗАКОНА: Ревизори  утврдили бројне неправилности на Београдском универзитету, ректорка каже да буџет није оштећен

Foto: N. Fifić

U dokumentu se navodi i da je bilo protivzakonitog zapošljavanja, ali i neprivilnosti u postupku javnih nabavki.

S druge strane, rektorka prof. dr Ivanka Popović tvrdi za "Novosti" da Univerzitet nije izašao iz okvira namenski dobijenih budžetskih sredstava, te da sopstvene prihode ima pravo da stiče i da vrši njihovu raspodelu, što je regulisano Zakonom o visokom obrazovanju.

U izveštaju DRI navodi se da je UB tokom 2019. isplatio 5,59 miliona dinara na ime zarada zaposlenih na određeno, kojih je bilo više od maksimalno dozvoljenog broja.

- Univerzitet je imao od jednog do šest zaposlenih na određeno vreme više nego što je dozvoljno i po tom osnovu isplatio je iznos od 5,59 miliona dinara, od čega 2,92 miliona dinara iz sredstava budžeta Srbije, a 2,67 miliona dinara iz sopstvenih prihoda - stoji u izveštaju DRI.

Navedeno je i da Univerzitet nije internim aktima utvrdio elemente za obračun i isplatu plata iz sopstvenih prihoda, odnosno Pravilnikom o sticanju i raspolaganju sopstvenim prihodima nije uvedeno ograničenje uvećanja plata iz sopstvenih prihoda.

- Tako je u 2019. godini iz sopstvenih prihoda isplaćeno 50 odsto od ukupno utrošenih sredstava za plate zaposlenih. Odnosno, ukupno je za plate isplaćeno 190,5 miliona dinara, a iz sopstvenih prihoda 94,2 miliona dinara - ističe se u ovom dokumentu.

Naglašava se i da su delu zaposlenih uvećani koeficijenti po osnovu zvanja i na ime istih obračunate i isplaćene plate u 2019. godini u većem iznosu za najmanje 1,79 miliona dinara, iz sopstvenih prihoda.

- Obračunate su i isplaćene novogodišnje nagrade u iznosu od 5,53 miliona dinara iz sopstvenih prihoda, što nije u skladu sa Zakonom o budžetu Srbije, za 2019. godinu, kojim je bilo propisano da se nagrade poput novogodišnjih i božićnih za tu godinu neće isplaćivati - stoji u izveštaju DRI.

Takođe se navodi da je Pravilnikom o radu Univerzitet u Beogradu uredio mogućnost isplate dodatka za minuli rad iz sopstvenih prihoda u visini od 0,4 odsto od osnovice za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom onosu kod poslodavaca koji se ne smatraju istim poslodavcem i po tom osnovu isplatio iznos od najmanje 2,34 miliona dinara što je u suprotnosti sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama.

Revizori su utvrdili i da je Univerzitet u periodu koji je bio predmet revizije sproveo ukupno 20 postupaka javnih nabavki, od kojih su kod šest postupaka utvrđene nepravilnosti u vezi sa poštovanjem odredaba Zakona o javnim nabavkama.

Rektorka Ivanka Popović kaže, međutim, da DRI "ni u jednom segmentu sprovedene višemesečne kontrole nije utvrdio da je Univerzitet u Beogradu nenamenski trošio budžetska sredstva, niti oštetio budžet Republike Srbije". Objašnjava i da su sve isplate za koje stoje preporuke vršene iz sopstvenih prihoda koje, prema Zakonu o visokom obrazovanju, ustanova ima pravo da stiče i da vrši njihovu raspodelu.

- Isplata novogodišnje nagrade zaposlenima u jednakom iznosu, iz sopstvenih sredstava, uz plaćene poreze i doprinose, ima pravnog osnova u Posebnom kolektivnom ugovoru za visoko obrazovanje, koji su potpisali Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo prosvete, i sindikati obrazovanja i sindikati visokog obrazovanja - naglašava rektorka Popović.

Rektorka Popović tvrdi da Univerzitet nije izašao iz okvira namenski dobijenih budžetskih sredstava ni kod isplate zarada.

OSAM PREPORUKA

U IZVEŠTAJU DRI navedeno je i to da je odgovornim licima na Univerzitetu dato osam preporuka od kojih se sedam odnosi na isplatu novčanih sredstava zaposlenima, a jedna na javne nabavke. U ovim preporukama se kaže da se isplata novca i postupci javnih nabavki moraju vršiti u skladu sa zakonima koji te oblastu regulišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...