KADA ĆE PRESTATI DISKRIMINACIJA OČEVA U SRBIJI? Film Srdana Golubovića je pokrenuo važnu temu, javnost mora da reaguje

Novosti online

31. 01. 2021. u 20:27

КАДА ЋЕ ПРЕСТАТИ ДИСКРИМИНАЦИЈА ОЧЕВА У СРБИЈИ? Филм Срдана Голубовића је покренуо важну тему, јавност мора да реагује

Foto: Printscreen

JAVNA je tajna da se u centrima za socijalni rad često sprovodi diskriminacija na račun muških roditelja, što je prikazano i u novom filmu "Otac" koji nam predstavlja epopeju Đorđa Joksimovića iz Kragujevca i njegovu borbu da svoju decu vrati kući.

Najčešće se namerno zanemaruju protivtužbe koje podnose očevi, čime se skraćuje i "olakšava" proceduru zaposlenima centara za socijalni rad koji vode slučajeve.

Takođe se u nalazima koje zaposleni u centru pišu tendenciozno izbacuju izjave očeva, dok se suprotno postupa sa majkama, zato što to navodno olakšava posao.

Nalazi nisu obrazloženi, šturi su i ne postoji nikakva metodologija kojom se bira šta ulazi u konačni izveštaj, kojim se često odlučuje o sudbini dece i celih porodica.

Često se ti dokumenti koji su ključni za donošenje odluke centara za socijalni rad baziraju na “minimumu roditeljskog prava za oca” pa je pitanje koje se postavlja, zašto se ocu obezbeđuje “minimum prava”, ako je dokazana velika roditeljska asimetrija u korist oca.

Konkretno, u predmetu jednom ocu “vodilja slučaja” je rekla da se apsoluno slaže sa njim, ali da ona radi po njenoj ustaljenoj praksi.

To je diskriminatorni model koji nije utemeljen na naučnim saznanjima, i u Evropi se odavno ne primenjuje. Ostaje samo nada da će se delima kao što je "Otac" u narednom periodu dovesti pod lupu javnosti ovakve prakse centara za socijalni rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)