METEOROLOG NAJAVIO PRAVI VREMENSKI ROLERKOSTER: Evo kakvo nas vreme očekuje sledeće nedelje

Novosti online

31. 01. 2021. u 18:18

SUDEĆI prema najavama meteorologa, narednih dana nalazićemo se u pravom vremenskom rolerkosteru - nakon smene kiše i snega u drugoj polovini sedmice sledi proleće i temperature do čak 20 stepeni! Ipak, to će biti kratkog daha, te nas ponovo očekuje novo zahlađenje.

МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО ПРАВИ ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: Ево какво нас време очекује следеће недеље

Foto: Katarina Mihajlović

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, Srbija danas ostaje pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora koji uslovljava oblačno vreme u većem delu naše zemlje. Stoga, kako kaže meteorolog Đurić, do kraja dana biće kišovito u našoj zemlji, dok će sneg padati na severu Vojvodine i u planinskim predelima.

- Danas će se temperatura kretati od 6 do 12 stepeni, dok će upravo zbog snega i hladnije vazdušne mase na severu Vojvodine i u Subotici biti oko nule - navodi Đurić.

Naglašava da će u ponedeljak ujutru i delom tokom dana, na severu Vojvodine i u delovima Srema biće uslova za ledenu kišu. Na to je upozorio i Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), istakavši da je najveća verovatnoća da se u Bačkoj i Sremi kiša ledi pri tlu.

- I dalje ostajemo pod uticajem ciklona, ali se njegov centar premešta dalje na severoistok ka oblasti Karpata i slabi, tako da će i sutra u Srbiji biti oblačno sa kišom. Na severu i na zapadu Srbije, kao i u planinskim predelima, biće susnežice i vlažnog snega - kaže Đurić.

Dakle, prvog februarskog dana u Srbiji i dalje kišovito, naročito na jugu zemlje, dok se na severu i zapadu zemlje očekuje smena kiše, susnežice i vlažnog snega.

- U nižim predelima i gde dođe do manjeg formiranja snežnog pokrivača, on se neće dugo zadržati zbog toga što su temperature u plusu. Maksimalna temperatura u ponedeljak od 0 stepeni na severu Vojvodine, do 10 stepeni na jugu i jugoistoku Srbije. Dakle, velika razlika u temperaturama između severa i juga zemlje - ističe naš sagovornik.

Ipak, dobra vest je da već krajem dana u ponedeljak i tokom noći sledi prestanak padavima, tako da nas od utorka očekuje suvo i toplo vreme sa sunčanim intervalima.

- S tim što će u utorak biti uslova za slab mraz u jutarnjim časovima, ali već tokom dana biće toplije. U većem delu Srbije temperatura će biti oko 10 stepeni - ukazuje Đurić.

Prema rečima mereorologa Đurića, od srede se očekuje još toplije vreme, a koliko će razlika u temperaturi biti veća najbolje govore podaci RHMZ-a za Beograd, gde će u utorak maksimalna dnevna iznositi 7 stepeni, a u sredu čak duplo više (14 stepeni). Slično će biti i u Novom Sadu i Kragujevcu.

Međutim, u drugoj polovini sedmice slede prave prolećne temperature. Prema podacima RHMZ-a, u petak će u Beogradu, Kragujevcu i Nišu temperatura dostići 17. podeok, dok će na Zlatiboru biti i do 13 stepeni.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna