IME PO DR LAZI: Peticija građana za novi naziv KC Niš

D. A.

29. 01. 2021. u 07:28

VLADA Srbije odlučila je da se niški Klinički centar ubuduće zove Univerzitetski klinički centar Niš, a razlog je novi Plan mreže zdravstvenih ustanova.

ИМЕ ПО ДР ЛАЗИ: Петиција грађана за нови назив КЦ Ниш

Foto: D. Alihodžić

Ova vest iznenadila je i razočarala više od 12.500 potpisnika peticije da niški Klinički centar dobije naziv po legendarnom ratnom hirurgu Miodragu Laziću, koji je preminuo sredinom aprila od posledica virusa korona.

Lazića je epidemija zatekla na nekoliko meseci do penzionisanja na mestu direktora Urgentnog centra, ali je on odbio da se povuče i ostavi kolege u najtežim trenucima. Kada je preminuo dr Laza, u njegovu čast Nišlije su iz svojih stanova svake večeri puštale pesmu "Marš na Drinu". Lazić je u poslednjoj poruci naveo da želi da bude sahranjen uz ovu muziku. Tada je pokrenuta i građanska peticija da zvog svih svojih zasluga u ratovima tokom devedesetih godina Klinički centar bude nazvan po njemu.

- Vest sam primila sa razočaranjem, ali sam i dalje ponosna na činjenicu da je toliko ljudi podržalo inicijativu o promeni naziva. Verovatno da nema Srbina, patriote, koji misli drugačije. Verujem da odluka nije konačna i odbačena, već da je rezultat nepoznavanja ovih informacija koje navodim, pogotovu što je većina članova vlade izrazila veliko poštovanje prema liku i delu moga oca - kaže njegova ćerka Nina Vujošević. Fejsbuk-grupa koja neguje lik i delo dr Lazića ima 53.000 članova.

Foto: J. Ćosin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest