"DECA NISU ODUZETA ZATO ŠTO JE TO NEKOME BIO HIR": Ministar Dmitrović o slučaju Đorđa Joksimovića iz Kragujevca

Novosti online

27. 01. 2021. u 11:10

ДЕЦА НИСУ ОДУЗЕТА ЗАТО ШТО ЈЕ ТО НЕКОМЕ БИО ХИР: Министар Дмитровић о случају Ђорђа Јоксимовића из Крагујевца

Foto: Printskrin/I. Marinković

ĐORĐU Joksimoviću iz Kragujevca, tri ćerkice oduzete su pre pet godina, otkada traje njegova neprekidna borba da ih vrati. NJegova teška životna priča pretočena je i inspirisala je film "Otac", posle čega je uzburkala javnost koja se pita zašto se Joksimoviću deca još nisu vratila.

O ovom slučaju, veoma delikatnom i važnom, govorio je i ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović u jutarnjem programu TV Prva.

On je najpre istakao da je film "fikcija, nadogradnja, te je u središte pažnje došao čovek koji suznih očiju kleči i moli da mu se deca vrate".

- To je sve u redu, njegov bol niko ne dodiruje... Ali sad niko ne spominje tu decu. Ta deca nisu oduzeta zato što je to nekome bio hir. Ne oduzima se roditeljima roditeljstvo zbog siromaštva. Ako samo taj faktor postoji. Znači da je bilo nešto mnogo gore od toga što ja neću i ne mogu da kažem. Ko je oduzeo? Sud. Na osnovu onoga što je Centar za socijalni rad sa stručnim ljudima procenio kako ta deca i u kojim okolnostima rastu - istakao je Dmitrović.

Kako je rekao, "jedan sud, drugostepeni i Apelacioni su potvrdili tu odluku". Centar za socijalni rad, dakle, ne može da vrati decu Joksimoviću, već onaj koji ih je oduzeo, a to je sud.

- Ko bi tu imao motiv, da oduzme decu? Sad ide teorije hoće da prodaju decu u Švajcarskoj... Do te mere se banalizuje bol tog čoveka. LJudi iz Centra za socijalni rad pate zajedno sa tim ljudima - zaključio je Dmitrović.

Podsetimo, Zaštitnik građana je, po prispeću dokumentacije Centra za socijalni rad u Kragujevcu i iz dokumenta dobijenih od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, počeo kontrolu pravilnosti postupanja ovog centra povodom izmeštanja troje dece Đorđa Joksimovića u hraniteljsku porodicu i njegovog delimičnog lišenja roditeljskog prava.

Zaposleni u ovoj instituciji počeli su utvrđivanje činjenica i načina rada nadležnog centra na osnovu obimne dokumentacije, koja je Zaštitniku građana stigla u ponedeljak posle podne, kao i utvrđivanje činjenica iz dokumenata, koja su dobijena u četvrtak 21. januara 2021. godine od nadležnog ministarstva, kako se navodi se iz ove ustanove.

Dokumentaciju bi trebalo da dostavi i Đorđe Joksimović, koji je tu mogućnost nagovestio prilikom razgovora sa Zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem 21.januara 2021. godine.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija da jedan građanin Republike Srbije već godinama pokušava da pod starateljstvo vrati svoje troje dece koja su smeštena u hraniteljsku porodicu, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra i resornog ministarstva.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Alex

27.01.2021. 11:52

Tuzno, jadno i zalosno :( "nisu uzeta iz hora vec zbog uslova u kojima zive" pa jel ima matematike da se hraniteljima plazi 40 hiljada po detetu sto je ukupno 120 hiljada umesto da je covek drzaca pomogla sa 40 hiljada? Da ne pominjemo to da hranitelja ljubav nikada ne moze zameniti roditeljsku, jel to znaci da siromašni nemaju pravo da imaju decu? Zao mi je coveka najiskrenije i nadam se da ce mu sto pre vratiti decu jer ni jedan roditelj ne zasluzuje da oseti tu bol da zna da su njegova deca kod tudjina a on nema pravo da ih vidi, da oseti tu nemoc, tugu i bol zbog jadne i nesposobne drzave koja je onome ko ima dala jos vise a onome ko nema uzela ono najvrednije i jedino sto ima a to su deca.