DOKTOR STEVANOVIĆ: Uskoro kreće vakcinacija i po kliničkim centrima

Tanjug

26. 01. 2021. u 11:27

ДОКТОР СТЕВАНОВИЋ: Ускоро креће вакцинација и по клиничким центрима

Goran Stevanović / Foto Tanjug

DIREKTOR Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović izjavio je danas da se po broju novoobolelih vidi da je situacija sa korona virusom nešto mirnija, što omogućava da se ozbiljno razmišlja o smanjenju kapaciteta u kovid bolnicama.

Stevanović je rekao da se u svim kovid bolnicama radi na smanjivanju kapaciteta i mobilisanju mesta za nekovid pacijente.

-U najkraćem vremenskom periodu, gledaćemo da iz kovid sistema izađe KBC Zvezdara, da se vrati nekovid pacijentima. Trebaće nam prilično vremena, jer su kapaciteti još popunjeni, i to neće biti za dva, tri ili četiri dana, ali je dobra vest da smo krenuli u tom pravcu - rekao je Stevanović nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

On je istakao i da je glavni zadatak da se, koliko je moguće, pomogne vakcinacija opšte populacije.

Stevanović je najavio da će uskoro u svim bolnicama biti formirane ekipe za vakcinaciju.

-Do sada su po pitanju vakcinacije, glavni teret organizacije uz ''Batut'', Ministarstvo zdravlja i institute za javno zdravlja, podnele u domovima zdravlja. Od danas će krenuti i obuka kolega i ekipa iz bolnica, kliničko-bolničkih centara, i za vrlo kratko će u svim bolnciama biti formirane vakcinalne ekipe - rekao je Stevanović.

To će, istakao je, omogućiti da se vakcinacija brže sprovede i da se iskoriste vakcine, koje imamo i koje će tek pristizati.

Takođe, Stevanović je rekao i da je upućen zahtev svim zdravstvenim ustanovama da pošalju spiskove opreme koja je istrošena maksimalnim radom i korišćenjem za proteklih godinu dana, i koja će biti obnovljena.

-Planirana je velika nabavka opreme, one za standardnu dijagnostiku, rendgena, magnetnih rezonanci, skenera, ali i kreveta. To radimo sa Svestkom bankom - rekao je Stevanović.

 

"SVAKA VAKCINA ŠTITI"

Svaka vakcina štiti, a da li ćete putovati za nas je trenutno od sekundarnog značaja, poručio je danas Goran Stevanović.


Stevanović je, nakon sastanka direktora kovid bolnica, upitan da li će to što se u Srbiji građani vakcinišu ruskom ili kineskom vakcinom, koje nisu odobrene u EU, uticati na mogućnost putovanja, ukazao da se radi o pitanju oko kojeg se ni u EU nisu složili.

„Naš zadatak je da zaštitimo naše stanovništvo, bez obzira da li će da putuju. Svaka vakcina vas štiti, a da li ćete putovati je od sekundarnog značaja“, rekao je novinarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)