VIRUS

Goran Čvorović

05. 01. 2021. u 11:05

VAKCINA protiv virusa korona pre svega je političko pitanje, zatim ekonomsko, pa tek onda zdravstveno.

ВИРУС

Novosti

Mađari su dobili žestoku kritiku iz Brisela jer su se usudili da zbog sporosti u snabdevanju politički podobnim cepivima, nabave rusko. Kao odgovor na evropske pridike da su samostalni igrač - kupili su i kinesko.

Svoje nemaju dovoljno, tuđe ne daju nimalo. Tim motom se povode evropski činovnici, iako će se u nekim njihovim zemljama prioritetne grupe vakcinisati tek tokom proleća, i to pod uslovom da otklone postojeće zastoje u snabdevanju. A gde su ostali?

Rusi su podneli zahtev evropskoj agenciji za odobravanje njihove vakcine, ali odgovora, za sada, nema. Ni govora o onoj brzini svetlosti kada se radi o "Fajzeru" ili "Moderni". Nasleđe Hladnog rata opstaje u najboljem smislu te reči.

Kada su Francuzi sporovozno započeli kampanju vakcinisanja, u javnost se uvukla sumnja da to rade čekajući sopstvenu vakcinu iz pogona "Sanofija" koja će u najboljem slučaju stići tek krajem godine! Kritike su opovrgli, a kampanju ubrzali. Ali, ni danas ne koriste kapacitete i tehonlogiju da bar po licenci izbace milione "tuđih" spasonosnih doza.

"Sputnjik" Zapad neće, a "Apolo" nemaju, bar ne onoliko koliko bi im trebalo. Oni kojima je cepivo talon za političke igre, Rusima spočitavaju da im je vakcina geopolitičko oruđe!

Prestiž, novac, pa životi. To će se odraziti i na kovid-pasoše, čija bi eventualna namena trebalo da bude zdravstvena, a ne politička. Ćudljiva briselska ćud naterala je neke u trećim zemljama da razmišljaju da li uopšte da prime kinesku ili rusku vakcinu, da bi kasnije mogli nesmetano da putuju na Zapad. Brigu će odagnati evropske zemlje koje žive od turizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri