DA LI SMETE DA SE VAKCINIŠETE UKOLIKO STE ALERGIČNI NA PENICILIN: Dr Janković objasnio kontraindikacije cepiva

Tanjug

22. 01. 2021. u 16:24

IMUNOLOG i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da alergija na penicilin nije prepreka da se građani vakcinišu bilo kojom od tri vrste vakcina protiv virusa korona koje su dostupne u Srbiji, jer, kako je objasnio, u proizvodnji niti jedne od njih se ne koriste penicilinski antibiotici.

ДА ЛИ СМЕТЕ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕТЕ УКОЛИКО СТЕ АЛЕРГИЧНИ НА ПЕНИЦИЛИН: Др Јанковић објаснио контраиндикације цепива

Dr Srđa Janković / Foto Tanjug

On je na redovnoj pres konferenciji objasnio da apsolutna kontraindikacija za vakcinsanje bilo kojom od ove tri vakcine je dokazana alergija na neki sastojak vakcine ili ozbiljnija alergijska reakcija na prethodnu dozu vakcine, ako je u pitanju druga doza.

- Sve drugo nije apsolutna kontraidnikacija- naveo je Janković.

Kaže da su akutan poremećaj zdravstvenog stanja ili pogoršanja hroničnog stanja privremene kontraindikacije, a da sve ostalo nisu apsolutno kontraidnikacije nego mere opreza.

- Sama po sebi alergija na penicilin nije isto što i sklonost težim alergijskim reakcijama tako da ne postoji prepreka da se osobe ako su samo alegične na penicilin vakcinišu bilo kojom od tri vakcine, jer u proizvodnji niti jedne od njih se ne koriste penicilinski antibiotici- naveo je Janković.

Upitan ko ne treba da primi vakcinu protiv virusa korona, Janković je rekao da su to osobe koje imaju alergiju na samu vakcinu ili na nešto što je u vakcini, kao i oni koji imaju teške alergije kao što su anafilaktički šok i oboljenje kože urtikarija.

Na pitanje o tome da se u javnosti spominje da postoji mogućnost da ruska i kneska vakcina ne dobiju odobrenje Evropske agencije za lekove, da li će građani Srbije koji prime te vakcine moći da putuju, Janković je rekao da je za vakcinu Sputnjik V predata dokumentacija Evropskoj agenciji za lekove i da se očekuje da će biti predata i za kinesku Sinofarm vakcinu.

- Ne mogu da govorim unapred kakvo će biti rešenje Evropske agencije za lekove, ali kao lekar i imunolog očekujem da će sve vakcine koje imaju dokaze delotvornosti i bezbednosti biti registrovane po istim kriterijumima. Sve drugo bi me jako razočaralo- rekao je Janković.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da čak i najbogatije zemlje i one koje proizvode vakcine ne mogu da garantuju da će za svoje stanovništvo obezbediti neophodan broj doza i da će verovatno morati da prihvataju i druge vakcine kako bi obezbedili što bolji obuhvat.

-Razumno je očekivati da sve vakcine koje budu sertifikovane, bezbedne i efikasne biti prihavćene kao garancija da se može komiunicirati, raditi, da se život može normalno nastaviti- rekao je Tiodorović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena