BIZNISMENI IZ ČITAVOG SVETA MOGU U SRBIJU BEZ PCR TESTA: Nova odluka Vlade Srbije na inicijativu Privredne komore

Novosti onlajn

22. 01. 2021. u 15:34

POSLOVNI ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, od 21. januara granicu Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike. Ta odluka doneta je na inicijativu Privredne komore Srbije (PKS).

БИЗНИСМЕНИ ИЗ ЧИТАВОГ СВЕТА МОГУ У СРБИЈУ БЕЗ ПЦР ТЕСТА: Нова одлука Владе Србије на иницијативу Привредне коморе

Foto Tanjug

Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u našu zemlju omogućila da pređu granicu uz prethodnu najavu Komori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan brzi antigenski test na prisustvo virusa korona, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije, saopštila je PKS.

- Srbija je i u ovim okolnostima, kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, našla način da uz uvažavanje epidemioloških mera poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama ovde već prisutnim i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju olakša poslovanje uz podršku Privredne komore u obavljanju potrebnih formalnosti - izjavio je predsednik PKS Marko Čadež.

On je podsetio da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i izrazio nadu da će primer Srbije slediti i druge države, kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena, i iz pandemije izašle sa što manje posledica.

Po novim pravilima vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga dođu u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan PCR test na virus korona izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, najaviće prethodno svoj dolazak Privrednoj komori Srbije koja će o tome blagovremeno obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice, precizira se u saopštenju.

Kako se napominje, oni će po ulasku u zemlju uraditi brzi antigenski test u srpskoj referentnoj laboratoriji, dostaviti ga Komori i ako je negativan, nastaviti planirane aktivnosti.

Za najavu dolaska i sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se privrednici obrate Privrednoj komori Srbije 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom mejla inocovid19@pks.rs.

Nove procedure neće se primenjivati na one koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno za očuvanje prirode